J/M voor ouders — Jrg. 11 (februari 2007) Nr. 2

3 Schoon & fris
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

6 Makkelijker opvoeden? Kijk naar je kind!
OPVOEDSTIJLEN
Marilse Eerkens
Elke ouder heeft zijn eigen manier van opvoeden. Maar elk kind ook zijn eigen, specifieke karakter. De opvoedingsaanpak waarbij het ene kind gedijt, kan het andere juist afremmen. Psycholoog Cees Schenk onderscheidt vier opvoedstijlen en ontwikkelde een methode die ouders kan helpen om de opvoeding succesvoller te laten verlopen.


10 Welk type ouder ben je?
TEST
Anne Elzinga
Wordt de ontbijttafel ’s avonds alvast gedekt of racen de kinderen ’s morgens met een boterham de deur uit? Het antwoord zegt waarschijnlijk veel over uw manier van opvoeden. Inzicht hierin kan heel verhelderend werken. Vooral als de relatie met kindlief of partner even wat minder lekker loopt. Doe de test: wat is uw favoriete opvoedstijl?

17 Roem
COLUMN
Monique Snoeijen

18 Elke dag tellen, prikken, spuiten
SUIKERZIEKTE
Elke van Riel
Steeds meer kinderen krijgen diabetes. Een ingrijpende ziekte, niet alleen voor het kind zelf, maar voor het hele gezin. ‘Het is niet niks en het houdt nooit op’.

26 ‘Het is geen schande als je het even niet meer weet’
INTERVIEW
Anne Elzinga
Presentatrice Anita Witzier is betrokken bij KRO’s opvoedkanaal, dat dit jaar begint. Ze heeft een zoon en een dochter die ze in co-ouderschap opvoedt. ‘Ik zit zelf ook regelmatig met mijn handen in het haar, hoor!’


30 ‘Tosti’s maken kunnen ze heel goed’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

32 ‘Mag ik co-co-cola?’
STOTTEREN
Eva Schuurmans
Stotteren: 1 op de 20 kinderen heeft er last van. Gelukkig komt 80 procent er van af, ‘als het tenminste vroeg erkend wordt en het kind naar stottertherapie gaat,’ zegt logopedist en stottertherapeut Mieke Fokker. Waar moeten ouders alert op zijn en wat kunnen zij zelf doen om het stotteren te verminderen?

34 Van Apeldoorn tot Zierikzee

VAN A TOT Z
Hettie Graafland
Frank en Carolien Wijnen uit Mook met hun kinderen Claire en Ralph.

38 Een subtiele machtsstrijd
MEIDENVENIJN
Marilse Eerkens
De pikorde bij jongens wordt meestal bepaald door fysieke prestaties. De een voetbalt beter, de ander is sterker. Bij meisjes is de status gebaseerd op relaties. Zij vormen clubjes, sluiten buiten. Als je eruit ligt, lig je eruit, al weer je niet waarom. Zo kan een kind werken doodongelukkig zijn. Hoe moeders hun dochters kunnen helpen.

45 Kasseissies
COLUMN
Rocco Mooij

46 Cito-eindtoets / Kind in groep 8? Dit wilt u weten!
Anja Geldermans
Op 6,7 en 8 februari zullen zo’n 170.000 leerlingen uit groep 8 de Cito-eindtoets maken. Hoewel de toets niet verplicht is, nemen de meeste scholen hem af. Maar waarom? En wat vertelt de uitslag? De meest gestelde vragen over de Cito-eindtoets.

52 25 Schoolreisjes / Doe eens wat anders!
Hettie Graafland
Over een paar maanden staan de pretparken weer stijf van de schoolreizigers. Waarom eigenlijk? Alternatieven te over! Voor alle klassenouders en leerkrachten die een schoolreisje plannen: 25 ideeĀ‘n om eens voor groen, geschiedenis of – doe eens gek! – voor een grandioos feest te gaan.

73 Feest!
LEZERSCOLUMN
Maran Reese-Knigge

EN VERDER :

14 Ingelicht
24 Fotoserie Kind & Natuur
55 J/M Praktisch
– Mode
– D’ruit!
– Waar blijft ’t?
– Zo, klaar!
– Hebben!
– GVR geld, verzekeringen, recht
69 Feestje!: Vier Valentijn
71
TRAKTEREN: Valentijnspijl
72 Achter het behang
74 Volgende maand / Colofon