J/M voor ouders — Jrg. 10 (oktober 2006) Nr. 10

3 Strategen & domme blondjes
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

8 In elk engeltje schuilt een duivel
TERE KINDERZIEL
Marilse Eerkens
Dat er van de huidige manier van opvoeden niets deugt, is bekend. Ouders horen en lezen niets anders. Oud nieuws is het trouwens ook. Al eeuwenlang wordt er steen en been geklaagd. Maar hoeveel invloed heeft een ‘goede opvoeding’ eigenlijk?

25 Vuistregels
COLUMN / ALLES ONDER CONTROLE
Monique Snoeijen

26 Doe minder, lach meer
VAN FUTLOOS NAAR FIT
Anne Elzinga
Nu de R weer in de maand is, ligt voor veel ouders de najaarsmoeheid op de loer. Tips en weetjes om de energie weer op te krikken, om te onthaasten en (eindelijk) weer eens goed te slapen. Benieuwd hoe fit u bent? Doe de energietest!

34 ‘Op zondag koken de kinderen’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

36 Bonje? Gewoon een beetje dimmen
RUZIE TUSSEN OUDERS
Alice Broeksma
Knallende ruzie komt in de beste families voor. En een flinke schreeuwpartij kan lekker opluchten. Maar wat is de impact ervan op de kinderen?

44 De slag om de scheiding

UIT ELKAAR
Hettie Graafland
Als scheiden de enige oplossing lijkt, komt het erop aan dat voor de kinderen zo zorgvuldig mogelijk te regelen. Twee advocaat-mediators over het nieuwe ouderschapsplan, kinderalimentatie en waarom de flitsscheiding voor ouders moet worden afgeschaft.

51 ‘Ze moeten hun emoties kunnen uiten’
NA DE SCHEIDING
Jeroen Kleijne
Kinderen van gescheiden ouders die op school samen hun ervaringen delen en verwerken. Dat is het idee achter de praat- en spelgroep KIES. Het is een hulpverleningsprogramma dat zich richt op het voorkomen en vroegtijdig signaleren van problemen.


54 Kwesties: Frits Sissing
Eva Schuurmans
In Kwesties: presentator en vader Frits Sissing: ‘Onderhandelen met je kind is onzin’.

59 Impetigo / Een vies kwaaltje
Marilse Eerkens
Impetigo is een lastige huisinfectie, die vooral bij kinderen tot 12 jaar optreedt. Hoewel het onschuldig is, is het erg besmettelijk en ziet het er vies uit. Wat kun je eraan doen, hoe voorkom je een infectie en waarom komt het opeens zo vaak voor?

61 Druppeltjes tegen driftbuien
NATUURLIJK GENEZEN
Eva Schuurmans
Op zoek naar alternatieve medicijnen voor kinderen kom je al snel uit bij homeopathie. De druppels van Bach Bloesem Remedie zijn ook natuurlijk, maar werken op een heel andere manier. Ze pretenderen negatieve gevoelens om te zetten in positieve. Hoe werkt dat?

64 Voetenwerk
VOETEN & SCHOENEN
Hoewel ouders vaak denken dat kinderen met O- en X-benen een probleem hebben, is het een normale ontwikkeling in de groei. En drie tot vier keer per jaar -alweer!- grotere schoenen nodig hebben, is ook heel gewoon. Over platvoeten, zweetvoetjes, inlegzooltjes, schoenmaten en waarom veterschoenen beter zijn.

69 Koekebeesten
COLUMN / EEN VADER VAN NIKS
Rocco Mooij

70 Nachtmerries van het nieuws
MEDIA
Marc Doodeman
Het Journaal kijken of een krant lezen – het maakt kinderen wijzer over wat er in de wereld speelt. Maar het kan ze ook angstig maken, blijkt uit onderzoek. Dat wordt versterkt door de steeds heftiger beelden. Een op de acht kinderen ligt er ’s nachts wakker van.

76 Van Apeldoorn tot Zierikzee

Eva Schuurmans
Albert Klein Haneveld en Laura Bromet uit Ilpendam met hun kinderen Hugo, Barend en Marijn.

81 Ridders en Romeinen tellen weer mee
GESCHIEDENISONDERWIJS
Femke van de Berg
Kinderen moeten op school weer leren wie Michiel de Ruyter was en waarom we ook alweer een Tachtigjarige Oorlog hadden. Dat vindt de politiek. Het geschiedenisonderwijs ging daarom op de schop. Wat is er veranderd?

84 Houd het zakelijk!
DE OPPAS
Marilse Eerkens
Eerst knuffelen ouders de oppas van hun kind bijna dood. Maar na een tijdje gaan beide partijen zich toch ergeren. Hoe komt dat? En is het te voorkomen?

97 Muziek
LEZERSCOLUMN
Linuccia Burghoorn-Torrisi

EN VERDER :

7 Reacties
14 Fotoserie Kind & Natuur
17 Ingelicht
21 Uitgelicht: Het regent, het regent…
91
BV GEZIN: Meebeslissen op school
93 Feestje!: Clownesk partijtje
95
TRAKTEREN: Hapklare clowns
96 Achter het behang
98 Volgende maand / Colofon