J/M voor ouders — Jrg. 10 (november 2006) Nr. 11

3 Kinderen & hypen
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

8 Kinderen geen bezwaar?
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Stiefouderschap. ‘Je wist toch waar je aan begon?’ wordt vaak gezegd als stiefouders zich beklagen over hun nieuwe situatie. Natuurlijk hadden ze zich van tevoren gerealiseerd dat het niet allemaal van een leien dakje zou gaan. Maar ze houden van hun nieuwe partner en het klikte met de kinderen, dus dan kon het toch alleen maar meevallen? De ervaringen van twee stiefmoeders en ŽŽn stiefvader.


27 Adhd
COLUMN / ALLES ONDER CONTROLE
Monique Snoeijen

28 Onze hersenen ‘eten’ mee
VOEDING
Marilse Eerkens
Je bent wat je eet. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat bijvoorbeeld kleurstoffen, transvetten en visolie wel degelijk invloed hebben op het gedrag. En: hoe gevarieerder de voeding, hoe beter een kind gedijt.

36 Van ‘getver’ naar ‘lekker’
VOEDING
Monique Montanus
Kieskeurige eter aan tafel? Geen paniek. Beschouw hem gewoon als braakliggend terrein. Dus wie zaait, zal oogsten. Over smaakontwikkeling, en hoe je die kunt be•nvloeden.

40 ‘Opa Henk bakt de lekkerste frieten’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

42 Weten & eten
VOEDING
Marilse Eerkens

50 Flitsvoer

VOEDING
Anne Elzinga
Nederland valt massaal voor gemaksvoedsel: etenswaren die hooguit even opgewarmd, ontdooid of aangevuld hoeven worden. In een op de zes gezinnen met jonge kinderen staat zeker ŽŽn keer per week een kant-en-klaarmaaltijd op tafel. Is ‘zelf gekocht’ net zo gezond als zelfgekookt? Een kritische blik in de pannen.

56 Hoe gezond is de witte motor?
VOEDING
Kirsten Vogel
Ja, melk moet. Nee, je wordt er dik van. Ja, het moet wel, maar te veel zuivel is slecht. Ouders worden overspoeld met tegenstrijdige berichten in de media. Wat is er waar?


60 Kwesties: AndrŽ Rouvoet
OPVOEDING
Eva Schuurmans
In Kwesties: partijleider van de ChristenUnie en vader AndrŽ Rouvoet: ‘Ouders mogen best autoritairder zijn’.

64 ‘Mama is hŽŽŽŽŽl erg chagrijnig!’
OPVOEDING
Hester de Waard
Elke ouder heeft wel eens een rotdag. Helaas heeft dat vaak onmiddellijk z’n weerslag op de kinderen. En zo zit in een mum van tijd het hele gezin in een dip of verkeert op voet van oorlog. Hoe hou je de stemming vief en vrolijk?

67 Jongensoppas
COLUMN / EEN VADER VAN NIKS
Rocco Mooij

68 Huiskamerpolitiek
OPVOEDING / KIESWIJZER
Tijl Rood
Dat de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen barsten van de goede wil als het om het gezin gaat, is mooi. Maar hoe re‘el zijn de voornemens van de zes belangrijkste partijen? Op wier plannen kunnen ouders bouwen? Een overzicht en het commentaar van deskundigen.

75 Spellen is geen abc’tje
SCHOOL / NIEUWE SPELLING
Sinds dit schooljaar zijn de nieuwe spellingsregels van kracht. Houden docenten zelf al die nieuwe schrijfwijzen nog bij? Een rondje langs scholen en deskundigen.

78 Van Apeldoorn tot Zierikzee

OPVOEDING
Marilse Eerkens
Cock en Maureen Sierhuis uit Jisp met hun zonen Kaj en Tycho.

82 ‘Gedraag je als een koe: heel rustig’
OPVOEDING
Joke Reijnders
Knuffelpartijtje. Op een boerderij in Voorst (Gelderland) worden unieke verjaardagspartijtjes georganiseerd. Hier mogen kinderen kalfjes knuffelen en koeien melken. Dat versterkt de band met de natuur, en stimuleert tot wederzijds respect. Bijkomend voordeel: iedereen komt tot rust. Ook de koe!

91 Leuk en veilig surfen
MEDIA
Marc Doodeman
Vroeg of laat gaan kinderen het internet op. Daar wacht hen een zee aan informatie, spelletjes en toepassingen. Kinderbrowsers kunnen het surfen wat kindvriendelijker maken.

97 Spreekbeurt
LEZERSCOLUMN
Margreet van der Hel

EN VERDER :

7 Reacties
18 Fotoserie Kind & Natuur
20 Ingelicht
23 Uitgelicht: Droomspullen voor ’t slapen
89
BV GEZIN: Kinderopvang op school
93 Feestje!: Halloweenfeest: wie durft?
95
TRAKTEREN: koe knuffelen en buffelen
96 Achter het behang
98 Volgende maand / Colofon