J/M voor ouders — Jrg. 10 (januari 2006) Nr. 1

3 Schoolshoppen & hoppen
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

8 Het media-dieet
OPVOEDING
Alice Broeksma
‘Niet meer dan twee uur media per dag’, raden Teresa Orange en Louise O’Flynn aan, schrijfsters van het boek The Media Diet for Kids, dat in Engeland een regelrechte hit is. En ze vertellen erbij hoe ouders dat kunnen bereiken.

18 Na groep 8: wie maakt de keus?
ONDERWIJS
Anne Elzinga
Vanaf januari beginnen de open dagen weer op de middelbare scholen. Leuk om rond te kijken, lastig om te beslissen. Want waar let je op, waar kies je voor? Toekomstige brugklassers vinden vooral het sociale klimaat belangrijk, ouders kijken meer naar de kwaliteitsaspecten. Wiens keus is doorslaggevend?

24 Test: welk schooltype past het best bij uw brugklasser?
Anne Elzinga
Vrolijke flierefluiter in huis? Meld hem aan bij een vernieuwingsschool of een deelschool, daar komt-ie volledig tot zijn recht. Is uw kind juist een perfectionist? Dan is de kunstzinnige school een prima keuze. J/M ontleedde zeven schooltypes en veertien persoonlijkheidsbeschrijvingen. Check welk soort school uw kind de beste kansen biedt.

28 Aan tafel: Tessel, Alexander, Lara en Nadja
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

32 ‘Ik ben de enige die ’t niet kan!’
OPVOEDING
Florentine Riem Vis
Al lijken moeders nog zo zelfverzekerd aan de buitenkant: van binnen kan hun gebrek aan zelfvertrouwen bodemloze dieptes bereiken. Natuurlijk is er met gezonde zelfkritiek niets mis. Maar dat eeuwige doemdenken en tobberige getwijfel: waarom doen we dat?

42 Emigreren met het gezin
OPVOEDING
Anne Elzinga
Emigreren is hot. Ook ouders besluiten steeds vaker hun gezin elders te laten wortelen. Waarom willen ze weg en waar gaan ze naartoe?

52 Brandgevaarlijke kleding
GEZONDHEID
Roosmarijn Pel
Dat synthetische kleding brandgevaarlijk is, is bekend. Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor katoen. Tips om veel ellende te voorkomen.

54 Van Apeldoorn tot Zierikzee: familie Vis uit Apeldoorn
OPVOEDING
Roosmarijn Pel
Hoe pakken andere ouders het aan? J/M gaat langs bij willekeurige gezinnen in Nederland om te praten over de opvoeding. De aftrap vindt plaats in Apeldoorn.

62 Ontdek je snackje
GEZONDHEID
Van alle energie die kinderen uit voedsel halen, komt een derde uit (meestal calorierijke) tussendoortjes. Hoe vaak per dag mogen ze eigenlijk een drankje of een snack? En wat kunnen ouders dan het beste geven?

66 Homeopathie blijft omstreden
GEZONDHEID
Elke van Riel
Veel ouders zweren bij homeopathie als hun kinderen iets mankeren. Toch wordt de werking ervan door reguliere medici in twijfel getrokken. Deskundigen en ouders aan het woord.

71 Voetschimmel: lastig kwaaltje
GEZONDHEID
Roosmarijn Pel
Zwemmerseczeem, ofwel voetschimmel, is een infectie aan de voeten. Het jeukt, het schilfert en ziet er niet prettig uit. Maar komen deze schimmels echt uit zwembad? En wat kun je eraan doen?

EN VERDER:

7 Reacties
12 Ingelicht
14 Uitgelicht: koken met kinderen
38
NIEUW: Kwesties: Esther ten Brink
In deze nieuwe rubriek legt J/M persoonlijke vragen voor aan iemand die op dat moment in het nieuws is. In aflevering 1: de Nanny van het programma Eerste Hulp Bij Opvoeden.
46 Lezersaanbieding: dvd De Gebakken mannetjes
59
TRAKTEREN: luierende kat
61 Feest: het Winterpartijtje
72 Achter het behang
74 Volgende maand / Colofon