Jeugd en Co — Jrg. 7 (juni/juli 2013) Nr. 3

3 (Op)tijd
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp
onze kinderen de tijd geven.

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Sigrid Starremans

7 Minder JJI’s is beter
DE STELLING
Mari‘lle van Bussel
De justiti‘le jeugdinrichtingen Eikenstein in Zeist en afdeling Kralingen van De Hartelborgt moeten per 1 januari 2014 dicht. De komende jaren zullen er meer JJI’s moeten sluiten. Volgens staatssecretaris Teeven zijn er de komende tijd minder plaatsen nodig. Is Nederland beter af met minder JJI’s?

8 ‘Ik snakte naar een vader’
UIT DE KNEL
Eva Prins
“Mijn ouders wilden denk ik wel graag voor me zorgen maar ze konden het niet door hun eigen problemen. Mijn moeder heeft borderline en mijn vader was verslaafd aan drank en drugs. Een jaar na mijn geboorte zijn ze gescheiden en ben ik bij de ouders van mijn moeder ingetrokken. Voor mij was dat gewoon thuis.”

10 Jeugdzorg in Itali‘ / Geldgebrek en experimenten
Sigrid Starremans
Jeugd en Co nam het afgelopen jaar al een kijkje in Duitsland, Denemarken en Australi‘. Hoe zit het met de jeugdzorg in Itali‘, waar de crisis nog harder toeslaat dan in Nederland? Overheidsfinanciering was daar al niet vanzelfsprekend. En is er nou wel of geen Italiaanse Inspectie Jeugdzorg?

14 Succes
COLUMN
Ella Kalsbeek

16 Internetexpert: ‘Jouw digi-dossier is niet van jou’
DIGITALE INNOVATIE
Merel van Dorp
Leuk, al die hulp-apps en oefengames. Maar zijn we blij met het resultaat? Marleen Stikker, al decennia expert op gebied van digitale technologie: “Gebruikers, maar ook makers, beseffen onvoldoende waar ze mee bezig zijn. Technologie mag niet afhankelijk maken.”

19 De V’s van jeugdzorg
COLUMN
Joost van den Braak
Vechtscheiding, vermissing, verwaarlozing, … veiligheid voor kinderen.

20 Hoe ondersteun je su•cidale jongeren?
DE POLL
Noor Hellmann
Hoe kan jeugdzorg jongeren helpen die depressief zijn en een zelfmoordpoging doen? Dat was het thema van een congres in Eindhoven in april. De jongeren voelen zich machteloos. Soms geldt dat ook voor hun hulpverleners.

22 ‘Minder hulpverlener meer coach’
PLEEGZORG
Noor Hellmann
Een nieuwe wet geeft pleegouders binnenkort meer rechten. Dat is een stap vooruit. Maar het betekent nog niet dat de samenwerking met jeugdzorg vlekkeloos verloopt. ‘Pleegouders moeten de regisseur worden van de hulpverlening’.

25 Tegen beter weten in
VOOR DE RECHTBANK
Nienke Swart
Ilias (15) heeft ingebroken, maar zijn moeder wil er niet aan. Als hij een paar dagen de gevangenis in moet, dreigt ze zelfs zelfmoord te plegen. Advocaat Nienke Swart begrijpt niet waarom.

26 Veilige vraagbaak voor ouders
SCHOOLCOACH
TNO Jeugd
De schoolcoach geeft antwoord op praktische vragen van vaak allochtone ouders. Leerkrachten hebben daarvoor geen tijd. Voelen ouders zich geholpen, dan delen ze ook hun opvoedkundige problemen met de coach. TNO onderzoekt de pilot, tot eind dit jaar.

28 ‘Een kind is nooit schuldig’
DE JEUGD VAN
Mayke Calis
Ted van Lieshout raakte op zijn twaalfde in de ban van een pedofiel. Hij schreef er het boek Mijn meneer over. “Ik kom er niet achter wat voor schade het heeft aangericht.”

30 Veel vragen, niet voorkauwen
TRAINEESHIP
Implementatieplan professionalisering jeugdzorg (IPJ)
Overspoeld worden, afgebrand raken of zelfs ander werk zoeken. Het traineeship voor startende professionals voorkomt dat dit gebeurt. Bij Bureau Jeugdzorg Noord-Holland werken ze al met dit speciale inwerkprogramma, dat als pilot in het kader van het ontwikkeltraject Traineeship wordt uitgevoerd.

33 ‘Het helpt me een drukke dag door als ik weet: vanavond mag ik naar mijn volkstuin…’
DE BOEL DE BOEL
Merel van Dorp

34 Kapot Moeilijk
WIE LEEST WAT
Merel van Dorp
Erik Heijdelberg (59), bestuursvoorzitter William Schrikker Groep (WSG) over het verschil leren herkennen tussen hinderlijk gedrag en potentieel gestoorde jongeren.