Jeugd en Co — Jrg. 6 (februari 2012) Nr. 1

3 Liever een pleeggezin
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Mari‘lle van Bussel, Merel van Dorp, Irene Hemels, Dana Ploeger

7 Hangplekken mogen best schuilplekken zijn
DE STELLING
Mari‘lle van Bussel


8 ‘Ik was mijn moeders moeder’
KIND IN DE KNEL
Eva Prins
Na de scheiding van haar ouders werd Fabi‘nne van Grootel (17) heen en weer geslingerd tussen haar verslaafde moeder en haar vader en diens nieuwe vriendin.

10 Zijn pubers echt nooit te oud voor pleegzorg?
Merel van Dorp
Als tieners al in een pleeggezin terechtkomen, gaat het lang niet altijd goed. Hoe maak je een succes van puberplaatsingen?

14 Een mix van andere methodieken verrijkt de deltamethode
Merel van Dorp
De Deltamethode voor gezinsvoogdij kan nog beter. Met een vleugje Signs of Saftey, een snufje Eigen kracht en een scheutje persoonlijke inbreng.

15 Familiekrachten
COLUMN
Vera Andree

16 Jongeren repareren in deze garage meer dan auto’s
Dana Ploeger
In een rommelige Haagse garage werken ex-gedetineerden en jongeren die vastliepen op school of in de jeugdzorg. Ze sleutelen hier aan auto’s, scooters en zichzelf.

20 Nieuw! Stratego in woelige tijden
Dana Ploeger
Hoe loods je je organisatie het beste door de transitie en de bezuinigingen? Lees in de nieuwe serie Stratego hoe stuurlui in de jeugdzorg hun koers uitzetten en vasthouden. Deel 1: Jeugdzorgorganisatie Jarabee in Twente.

23 Juridisch Roulette
VOOR DE RECHTBANK
Nienke Swart
Zwijgen of juist spreken? Hoger beroep instellen of berusten in het vonnis? Als advocaat behoor je je cli‘nt tijdens de gehele strafzaak raad te geven. Dat is niet altijd even makkelijk.

24 Ans van de Maat over ‘Dit is jeugdzorg’
INTERVIEW
Merel van Dorp
De publiekscampagne ‘Dit is jeugdzorg’ moet de sector van zijn slechte imago af helpen. Jeugdzorgbestuurster Ans van de Maat, die eraan meewerkte: ‘Wij staan tot nu toe altijd met 10-0 achter.’

27 Vader en zoon
HELPDESK
Adviesbureau van Montfoort

28 Zwerfjongeren beter digitaal te bereiken?
POLL
Merel van Dorp
Laat zwerfjongeren wonen in lege kantoren. Lap vaker de regels aan je laars. Het zoemde van de conventionele suggesties op het congres ‘Zwerfjongeren versterken: doen!’ in Utrecht. Jeugd en Co haakte aan en legde deelnemers deze stelling voor: met een digitaal ’thuis’ bereik je meer zwerfjongeren dan via de opvang.

30 De jeugd van bokser Vanderlyde: De ring als leerschool
Eva Prins
Een moederskindje met een minderwaardigheidscomplex – dat was ‘kleine Arnoldje’, volgens oud-bokser Vanderlyde zelf. Hoe werd hij drievoudig Europees kampioen en drievoudig Olympisch medaillewinnaar?

32 Preventie
COLUMN
Ella Kalsbeek

33 AMK Drenthe te Assen
TEAM
Merel van Dorp

46 Boekenetc
BOEKEN
‘Handelingsgerichte diagnostiek in de jeugdzorg’, ‘Casussen voor de therapeutische praktijk’, ‘ADHD bij kinderen’, ‘Einstein en de kunst van… leidinggeven met diepgang’, ‘Nul empathie. Een theorie van menselijke wreedheid’.