Jeugd en Co — Jrg. 5 (augustus 2011) Nr. 5

3 Online-praktijken
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Robin Masereeuw

8 De vijf uitdagingen van de gelauwerde methodiek Signs of Safety
SIGNS OF SAFETY
Dana Ploeger
Signs of Safety is populair, en niet zonder reden. Toch zitten hulpverleners die deze aanpak hanteren net zo goed geregeld met hun handen in het haar. We selecteren vijf kwesties waar ze geregeld op stuiten en vroegen aan collega’s met ervaring hoe zij die tackelen. Signs of Safety: nuttig, maar niet makkelijk.

11 Jonge mantelzorgers zijn helden, geen risicogevallen
DE STELLING
Jo Hermanns [ja] & Rianne van der Zweden [nee]

12 ‘Over mijn vaders dood kon ik niet praten’
KIND IN DE KNEL
Eva Prins
Na het plotseling overlijden van haar vader ging het bergafwaarts met Linda van Wandelen (19). In crisisopvang, leefgroep en kamertraining leerde ze over haar emoties praten en op eigen benen staan.

14 Commerci‘le Opvoedpoli groeit als kool
Mari‘lle van Bussel
Een wachtlijst, maar dan voor personeel… Weinig overhead, vraaggericht werken en veel vertrouwen geven aan de medewerkers. Drie ingredi‘nten voor het succes van de Opvoedpoli. ‘Als ik jullie bel, voel ik me een mens en geen cli‘nt.’

16 Zweden kan het af zonder jeugdgevangenis
Maria van Rooijen
Grote aantallen minderjarigen steeds jonger berechten en steeds langer opsluiten: dat is de tendens in Nederland. Dat het ook anders kan, is in Noord-Europa te zien. Zo heeft Zweden de jeugdgevangenissen in 1999 afgeschaft. De jeugdcriminaliteit is er stabiel. Jeugdgevangenissen kunnen dicht, bewijst Zweden.

20 Pleister
COLUMN
Vera Andree

21 Marco op het dakterras
JURIDISCHE ZAKEN
Eline Groenendaal
Hoe weet je of iemand de waarheid spreekt? Dat is een moeilijke vraag, ook in mijn vak.

22 Scheiden is kindermishandeling, stelt echtscheidingspsychologe Liesbeth Groenhuijsen
Merel van Dorp
“Scheidende ouders voeden minder op”. Kinderen van ouders die uit elkaar zijn gegaan, belanden steeds vaker in de jeugdzorg. Cre‘ert de jeugdhulpverlening die vraag of voorziet ze in een behoefte? Echtscheidingspsychologe Liesbeth Groenhuisen: “Kinderen van gescheiden ouders worden emotioneel verwaarloosd”.

24 Hondentherapie biedt kinderen inzicht in hun gedrag
Yvonne Hoksbergen
Kinderen zijn niet voor alle therapie te porren. Ze zien het nut niet in van de zoveelste praatsessie of speltherapie. Maar opdrachten doen met een hond, dat is andere koek. ‘Die hond moet nog heel veel leren, en ik train hem.’ De kwispelende tehrapeut voelt emoties aan en reageert erop.

26 Onbekend
COLUMN
Ella Kalsbeek

27 Melden is zilver
HELPDESK
Adviesbureau van Montfoort
Hoe te handelen bij een vermoeden van misbruik in een gezin.

28 De rol van het jongerencentrum: Chillplek of trainingscentrum?
POLL
Merel van Dorp
Was het jeugdhonk sinds de jaren zestig vooral een hangplek, in de nieuwe eeuw overheerst het idee dat het een plek is voor training en empowerment. Op het congres ‘De pedagogische taak van het jongerenwerk’, afgelopen juni, vroeg Jeugd en Co daarom aan deelnemers: is de ‘open inloop’ een gepasseerd station?

30 ‘Het schrijven is therapeutisch begonnen’
DE JEUGD VAN…
Eva Prins

Succesvol mede dankzij gewelddadige stiefvader: cabaretier Hans Dorrestijn werd als kind en tiener mishandeld door zijn stiefvader. “Dat ik er met humor over kon vertellen, is mijn redding geweest.”

32 Kindermishandeling vraagt blijvende aandacht
VAN HET NEDERLANDS JEUGDINSTITUUT
Joanka Prakken
De afgelopen jaren is de regionale aanpak van kindermishandeling verbeterd, maar de verankering ervan vraagt nog aandacht.

34 ‘Het Grote Sociale Verhalen Boek’ en andere nieuwe uitgaven
BOEKENETC
‘Het Grote Sociale Verhalen Boek’, ‘De kleine gids’, ‘Jeugdzorgplus’, ‘Dagkalender 2012’, ‘Socratisch motiveren’, ‘Le gamin au vŽlo’.