Egoscoop — Jrg. 12 (november 2007) Nr. 1

Thema: BABY’S, PEUTERS EN KLEUTERS

3 Anti lekken of lekker leren
REDACTIONEEL
Marcel van Herpen

4 Stella Nova, inspirerend Zweeds model
Wilma van Esch
Het kinderdagverblijf Stella Nova ligt in het stadsdeel Hallonbergen, Stockholm, Zweden, op de begane grond van een flatgebouw. Er verblijven momenteel 107 kinderen in 5 groepen voor 1- tot 6 jarige kinderen uit 30 verschillende landen, die 25 verschillende talen spreken. De grootste groep komt uit Eritrea en spreekt Tingrinya. Maar 10 procent van de kinderen spreekt Zweeds als moedertaal. Meer dan 40 procent van de kinderen heeft een islamitische achtergrond.

10 Meer dan opvang alleen! / Kindercentrum de Buitenkans
Natasja de Kroon
Kindercentrum de Buitenkans opende haar deuren in de zomer van 2005. het kindercentrum laat zich inspireren door het gedachtegoed van Reggio Emilia en het Ervaringsgericht Onderwijs. De Buitenkans wil meer bieden dan opvang alleen, en staat garant voor een rijke omgeving, deskundig personeel en mogelijkheden om met en van andere kinderen te leren.


14 Verscheidenheid troef binnen kinderdagverblijven / Een beschrijving van vier profielen
Bart Declercq
Kinderopvang is, naast het gezin, een volwaardig opvoedingsmilieu geworden voor kinderen tot vier jaar. Werkende ouders, grootouders die zelf nog volop actief zijn, een grotere mobiliteit van gezinnen, een kleiner familiaal netwerk, de vraag naar flexibiliteit: allemaal redenen die ertoe hebben bijgedragen dat vandaag de dag 60% van de kinderen in Vlaanderen jonger dan drie jaar regelmatig gebruik maakt van kinderopvang.

18 Blaffende peuters bijten niet
Marcel van Herpen
Een veldje, een zandbak, bomen en planken. Ik ben op bezoek bij een educatief centrum in Zweden.

19 Een banaan in de bruine hoek
Wilma van Esch
32 kleuters in een kring, klaar om zelfstandig te gaan werken. Anja, de leerkracht heeft een rode sjaal om haar hals gedrapeerd en vraagt om aandacht.

20 ‘Dolgedraaid; mogen peuters nog peuteren en kleuters nog kleuteren?’
Voor u gelezen !
Sieneke Goorhuis Brouwer
Sieneke Goorhuis Brouwer en Bas Levering (red.) hebben in 2006 een boek uitgebracht met de pakkende titel ‘Dolgedraaid’. Het boek gaat over de zorg die er heerst onder pedagogen, leerkrachten en medisch specialisten over de vele aandacht die er is voor het jonge kind en zijn ontwikkeling.

25 Kleuren —f strafwerk / Moederdag
Marcel van Herpen
We schrijven moederdag 2007. Tweeduizendzeven! Robbert zit op het speciaal onderwijs. Dat de school heel speciaal is, bewees zijn leerkracht (niet voor het eerst) rond moederdag. Toen Robbert vrijdagmiddag uit het busje stapte, liep hij met een beteuterd gezicht zijn huis binnen. Hij gooide zijn rugzak nonchalant in de hoek.

26 Pedagogische visie onmisbaar in voor-, buiten- en tussenschool
Lambert van der Ven
Ria van Zeeland (53) werkt als docent pedagogiek en onderwijskunde aan de HAN PABO Groenewoud Nijmegen. Na een tiental jaren werkzaam te zijn geweest in het kleuteronderwijs, ging ze begin jaren tachtig aan de slag op de PABO. Vanuit haar achtergrond heeft ze het specialisme ‘het jonge kind’.

28 Zo zit het met hechting!
Annemarie van den Broek
In deze tijd worden veel peuters en kleuters door hun ouders regelmatig naar een kinderdagverblijf gebracht. Sommige kinderen lijken geen moeite met afscheid nemen te hebben, terwijl andere hier veel moeite mee hebben. Ze voelen zich onzeker als ze ineens de geborgenheid van hun beschermers moeten missen.

31 De moderne docent
Marcel van Herpen
De moderne docent beschikt over bijzondere eigenschappen. Hij is authentiek, betrouwbaar, beschikbaar, kent zijn vakinhouden en weet uit te dagen.

32 Expertisecentrum E.G.O. Nederland