Didactief — Jrg. 48 (oktober 2018) nr. 8

08 Opinie: toekomst van het LOF

09 Wandelen met Sjoerd Karsten

10 (&43) Les zonder cijfers
‘Zeg tegen je leerlingen: ik snap dat je een cijfer wilt, maar je leert meer als je dat niet meteen krijgt,’ aldus Dylan Wiliam, goeroe van formatief evalueren (pagina 10). Op het Augustinianum in Eindhoven blijkt dat in de praktijk nog best lastig (pagina 43).

13 Rondom het Binnenhof: lumpsum

14 Duidelijker taal
Engels, Duits en Frans zitten in het slop, terwijl tweetalig onderwijs en extra taalcertificaten alleen maar populairder worden. Hoe zet het vo de traditionele moderne vreemde talen beter op de kaart? Bijvoorbeeld door als mvt-secties onderling meer samen te werken. De eindtermen en -examens zijn hard aan vernieuwing toe, maar over de manier waarop wordt nog flink gesteggeld. Ondertussen ziet onderzoeker Mike Hannay kansen voor brede talenstudies.

21 Drie vragen aan: Joyce Gubbels, column: Sietske Waslander

22 Pygmalion 50 jaar
Anneke Timmermans (RUG) legt uit hoe het experiment van Rosenthal en Jacobson in elkaar zat. Over de effecten doet ze een boekje open. En wat zegt recent onderzoek over de verwachtingen die je van je leerlingen hebt?

25 Onderzoekende student: zo motiveer je vmbo’ers

26 Fotoserie Martijn van de Griendt: Alan Turingschool

28 Alles op een rij over… werkdruk en stress

30 In de biotoop van zij-instromer Dick Maas

32 Leerplan: versneld/verrijkt vwo

34 Differentiëren? Dat doe je al!
Op een vo-school interviewde en observeerde Saskia Stollman 25 leraren, en concludeert: ‘In dagelijkse interacties ben je als leraar gewoon al bezig met differentiëren. Ook al benoem je het zelf niet zo.’

35 Onderzoek kort

39 Column: Kirchner kiest

40 Denkgereedschap voor een nieuw curriculum

44 (&46) Lerarentekort
Nog maar net begonnen, of ze verlaten het vak alweer. Wim van de Grift zet uiteen hoe starters wél binnenboord blijven (pagina 44). En geef academische leerkrachten de kans om hun onderzoeksvaardigheden in de praktijk te brengen (pagina 46).

47 Column: Ferry Haan

48 Boeken

50 D to go

51 Colofon, volgende maand & D online