De Nieuwe Leraar — Jrg. 5 (september 2019) nr. 3-4

06 ‘Laat eens een dik, rossig kind met bríl de hoofdrol spelen’
Lotte Stegeman
Toen kinderboekenschrijfster Manon Sikkel van haar uitgever hoorde dat ze de nieuwe kinderboekenambassadeur werd, was ze eerst stomverbaasd en vervolgens wild enthousiast. Dé kans om inclusiviteit in kinderboeken landelijk te agenderen, grijpt ze met beide handen aan. Een interview over het belang van blijven voorlezen en inclusiviteit in boeken.

15 Mét kinderen werken aan oplossingen
Lotte Stegeman
Een van dé grote oorzaken van kansenongelijkheid onder kinderen is armoede. 378.000 Nederlandse kinderen groeien er in op. Om dat probleem aan te pakken, startten drie organisaties de Alliantie Kinderarmoede. Inmiddels hebben 155 andere organisaties en bedrijven zich aangesloten. De alliantie zal óók een beroep doen op scholen. mede-initiatiefnemer is prinses Laurentien: ‘Alleen als iedereen leert denken vanuit kinderen zelf, kunnen we de effecten van armoede structureel tegengaan.”

18 Zelf doen, zelf denken, zelf kiezen, zelf leren
Carla Desain
Vaak ontstaan kindcentra geleidelijk, door steeds verdergaande samenwerking tussen bestaande organisaties. Zo niet Casa Montessori in Pijnacker. Dat werd acht jaar geleden doelbewust helemaal nieuw opgezet, op basis van on-Nederlands Montessori onderwijs.

20 Nieuwe rubriek: Wijze lessen
Peter Smolders
Bijna iedereen kan er wel een opnoemen: zo’n leerkracht die echt een verschil voor je heeft gemaakt en die je dus altijd zal bijblijven. IN deze nieuwe rubriek, waarvan de eerste een driedubbele aflevering is, vertellen bekende Nederlanders over die ene volwassenen die hen ooit als geen ander op weg hielp. Acteur, regisseur en presentator Tim Senders: “Ze moedigde me aan te kiezen wat ik echt wilde.”

33 Een goed begin…
De redactie
Een splinternieuw schooljaar. Tijd om álles anders aan te pakken. Of vooruit, misschien gewoon sommige dingen een heel klein beetje. Ben je wel gebaat bij wat inspiratie? Van podcast tot film, van blog tot boek: de redactie geeft onderwijsgerelateerde kijk-, lees- en luistertips die je blik nét even kunnen verruimen.

En verder
10 De transformatieve school: gelijke kansen beginnen bij mensen
13 Column Jan van de Ven: #kansengelijkheid
27 Column Maarten Stuifbergen: Schoolplein vol gelijke kansen
38 Rekenen: een juf die je ieder kind gunt