De Nieuwe Leraar — Jrg. 1 (augustus 2015), nr. 3

03 Editorial

06 Beloningssysteem als onderdeel van klassenmanagement
Cerianne van IJzendoorn
Een blik op belonen als motivatie en complimentje voor het goed opgeruimde tafeltje, een sticker voor die moeilijke rekenopdracht: beloningen in alle vormen en maten zijn (on)bewust onderdeel van de klas. Twee onderwijsprofessionals geven hun visie op belonen en bemoedigen van kinderen voor een betere leeromgeving.

11 Column Femke Cools

13 Nieuws

19 Cijfers

20 Casus Passend Onderwijs in de praktijk
Carla Desain

22 Leraren met LEF op studiereis naar Italië
Lisanne de Gelder, Moama Proost, Izaac de Vries
Leraren met lef gingen op pad naar Italië om te kijken naar het passend onderwijs daar. En hoewel de blik van de wereld toch vooral op Finland is gericht als het gaat om onderwijskwaliteit, blijkt Italië een waardevol voorbeeld te zijn als het gaat om passend onderwijs.

24 Centerfold Seef-Light

26 De Ontdekkingsreis
Carla Desain
Het belangrijkste van De Ontdekkingsreis, een basisschool met holistische mensvisie in de provincie Utrecht, is dat ieder kind mag zijn wie hij of zij is. Hart, hoofd en handen, maar ook vrijheid, zelfstandigheid en werken op je eigen niveau zijn de kern van de school. Directeur Jetske van der Greef en zorgcoördinator Saskia Krocké vertellen hoe de vork in de steel zit bij deze bijzondere school.

32 Taal

33 Rekenen

34 Grijs/groen

36 Vox Magistri

37 Column Mariska Barends

38 Inspectie

40 Het lerarenregister: bemoediging of beteugeling van de onderwijsprofessional?
Cerianne van IJzendoorn
Ooit bedoeld om vanuit de leraren zelf de beroepsgroep beter, machtiger en professioneler te maken, maar al snel ‘gekaapt’ door de overheid als middel om leraren te dringen tot de juiste papiertjes. Is het leraarregister een handige tool voor leraren en scholen om te professionaliseren of is het slechts gedoe van bovenaf? Leraren van het Jaar Femke (2014) en Martin (2011) geven hun visie op het register en de gevolgen.

43 Column Martin Dogger

44 De Startersdenktank over omgaan met ouders
Cerianne van IJzendoorn

46 Games & Gadgets