COS — Jrg. 38 (januari/februari 2021) nr. 4

02 Rotterdam primeur met virtuele scholenmarkt
Circa 80 vo-scholen presenteren zich, geven workshops en laten zien wat de school te bieden heeft.

03 Design je eigen werkbladen met het gratis Canva for Education
Er komen steeds meer apps en tools waarmee je aantrekkelijke online lessen kunt ontwerpen. Neem Canva for education; een simpele en effectieve tool waarmee je lesmateriaal maakt. De tool levert veel tijdwinst op en is speciaal voor het onderwijs gemaakt. Leerkracht en ICT-coach Mandy de Bruijn legt uit hoe deze tool werkt.

04 Uit je winterdip met Kwartier van het dier
Tim den Besten presenteert het nieuwe seizoen van de VPRO Jeugd talkshow Kwartier van het dier – the winterdip edition. Hét programma voor mens en dier met een winterdip. In zijn tropische studio ontvangt Tim de meest bijzondere dieren en hun eigenaren. Van varkens tot vogelspinnen en van papegaaien tot pacman kikkers. Alle dieren passeren de revue. Vanuit zijn studio schakelt anchorman Tim over naar de razende reporter: Tim zelf!

05 Interactieve schoolplaat van Fruit op Tafel en andere SchoolTV-tips!
Speciaal voor kinderen uit groep 3 en 4 is er nu de interactieve schoolplaat van Fruit op Tafel: fris en fruitig oefenen met rekenen. Kinderen kunnen zelfstandig door de plaat heen en weer bewegen, de vrolijke fruitvideo’s bekijken en oefenen met plus- en minsommen en de tafels tot 10. Ook handig voor thuis!

06 Amazon: 29 miljoen mensen tegen 2025 wereldwijd gratis getraind in cloud computing-vaardigheden
Al jaren praten bedrijfs- en regeringsleiders over hoe we kunnen samenwerken om de technische ‘skills gap’ te dichten. Iedereen is het erover eens dat het belangrijk is om kennis te democratiseren en alle individuen de kans te geven technische vaardigheden op te bouwen. Daarom heeft Theresa Carlson, Vice President Worldwide Public Sector bij Amazon Web Services, op re:Invent 2020 aangekondigd dat Amazon Web Services (AWS) tegen 2025 29 miljoen mensen wereldwijd zal helpen hun technische vaardigheden te ontwikkelen met gratis training in cloud computing-vaardigheden.

07 Lesidee: terug in de tijd
Hoe zal het jaar 2020 later in de geschiedenisboeken worden beschreven? Wat blijft er over de coronapandemie hangen in het collectieve geheugen? Wat weten we nu nog over de Spaanse griep van ruim honderd jaar geleden en hoe zag onze woonomgeving eruit in die tijd? In dit lesidee verkent docent Henk Botter de digitale mogelijkheden om terug in de tijd te gaan.

08 In gesprek over oplossingen voor meer kansengelijkheid in het onderwijs
De veelgeprezen documentaireserie Klassen van omroep HUMAN geeft een gezicht aan de groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs in Nederland. De serie, maakt duidelijk dat het niet alleen anders kan, maar ook anders moet. Klassen gaat het land in om met beleidsmakers en onderwijsprofessionals te werken aan het verbeteren van de onderwijskansen van elk kind. Fragmenten uit de serie dienen als startpunt voor gesprek. Wat is de lokale problematiek? Wat werkt er al goed en wat kan beter?

09 Onderwijs Met ICT Event 2-3-4 februari
Tijdens een bezoek aan deze virtuele 3D-onderwijsbeurs ga je met je avatar de beursvloer op, bezoek je stands, kun je kennisdelen en netwerken met anderen.

10 Contact & colofon