COS — Jrg. 31 (juni 2014) Nr. 10

5  Bits & Bytes
– Het ei van Columbus?
– iPad of Chromebook
– Van flexplek naar flexlaptop
– Tablet van de toekomst
– Online omzetten van bestanden

6  Microsoft wil onderwijs vernieuwen. Liefst morgen!
ARTIKEL
Pieter van den Brand
Microsoft is een prominente speler in het onderwijs. Het merendeel van de school-pc’s  draait op Windows. Ook de besturingssystemen van de schoolnetwerken zijn veelal van Microsoft. Wat het softwareconcern er niet van weerhoudt het onderwijs te willen veranderen.

12  Toetscoach
EVALUATIE
Begin april stuurde Dedact een nieuwsbrief rond over Toetscoach. Een product dat is ontwikkeld in samenwerking met Cito.

14  Corlaer College Nijkerk kiest voor Chromebooks
RUBRIEKEN / OP LOCATIE
Theo Louwers
Op het Corlaer College in Nijkerk werd in april een speciale Google Chromebookdag gehouden. Docenten en leerlingen vertelden over hun ervaringen. Op de goed bezochte middag werd duidelijk dat een Chromebook een mooi middel is om leerlingen uit te dagen.

16  Het leven is voetbal in Brazilië
LESIDEE VO
Henk Botter
Wie op dit moment alleen al denkt aan Brazilië, schiet meteen in de WK-modus. Vanaf 12 juni zal de oranjekoorts weer losbarsten en dus grijpen wij het WK aan om meteen iets meer over het gastland te leren.

18  Van Dale Online op school
EVALUATIE
Met de opkomst van computers en tablets in de klas is de nieuwste loot aan de Van Dale-stam er een die de aandacht trekt: Van Dale Online op school. Voor een klein bedrag per leerling per jaar krijg je toegang tot de nieuwste Van Dale Pocketwoordenboeken.

20  Tweetscoop
André Siegers & Michelle Clement

20  Muisvaardig? Dat is zó 2012!
COLUMN
Jos Elbersen

21  Deze steen op deze steen!
LESIDEE PO
Helmar Rouwenhorst
In mei werd de Dag van de Bouw georganiseerd. Iedereen die interesse heeft in de bouw, kon een kijkje nemen bij een aantal projecten. In dit lesidee zetten we zelf onze bouwhelm op en steken onze handen uit de mouwen. Kunnen we het maken? Nou en of!

22  Met je leerlingen Los in ’t bos!
HOW TO…
Henk Botter
Met de zomervakantie voor de deur kijken we in deze How to naar de mogelijkheden van de app Los in ’t bos. In Los in ’t bos loop je met je smartphone of tablet met GPS buiten en krijg je de opdracht om een aantal dieren groot te brengen. Deze dieren zie je door middel van Augmented Reality als een virtuele laag bovenop de werkelijkheid zoals die door de camera van de smartphone wordt waargenomen. De dieren kunnen worden opgevoed door allerlei opdrachten uit te voeren. Het spel is bedoeld voor de bovenbouw van de basisschool, maar kan ook in de onderbouw van het voortgezet onderwijs gespeeld worden.

26  Leerlingen ontwerpen school van de toekomst
HET PROJECT
Theo Louwers
Werken aan de les en school van de toekomst; 34 leerlingen van basisschool de Griffioen in Prinsenbeek deden dit in het eLab van Innofun in Breda en op een bijzondere locatie in Ulvenhout. De uitkomsten van hun ervaringen presenteerden zij aan Saskia Boelema, wethouder Onderwijs van Breda.

28  Oefenen met de VVN Verkeersexamenapp
EVALUATIE
Goede verkeerseducatie helpt mee de verkeersveiligheid van kinderen te vergroten. Veel leerkrachten willen hun leerlingen graag voorbereiden op dit examen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft een app ontwikkeld waarmee kinderen kunnen oefenen voor het verkeersexamen.

30  Educatieve apps gespot!
SnAPPEN
– Het menselijk lichaam
– Noa’s sterren
– Quick Clocks