COS — Jrg. 30 (december 2012) Nr. 4

4 Een andere manier van lesgeven
REDACTIONEEL
Theo Louwers
In november presenteerde Kennisnet de Vier in Balans Monitor 2012. De monitor maakt inzichtelijk op welke wijze ict het leerrendement en de doelmatigheid van het onderwijs kan verbeteren. Volgens de monitor zijn leraren en managers van mening dat de inzet van ict de kwaliteit van het onderwijs verbetert…..

4 BITS & BYTES
Harry Dubois
– TV kopen?
– Kleinere tablets
– Over de lucht printen met je tablet
– Hoe beheer ik al die mobiele apparaten?
– Windows 8 gelanceerd

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 ‘ICT is geweldig, maar ga schaatsen als er ijs is!’
Q&A
Mandy de Bruin
Wikiwijs, iPad-scholen, flipping the classroom, bring your own device… digitalisering in het onderwijs is het gesprek van de dag. De een ziet geweldige kansen, de ander ervaart nog veel beren op de weg. Door de educatieve uitgeverijen wordt ondertussen, deels achter de schermen, keihard gewerkt aan eigentijdse, digitaal onderwijsmateriaal.

8 Op locatie
Over Betuwe College, Elst

9 COS Forward
Theo Louwers
– Slagingskans groter
– Venster PO (www.vensterspo.nl)
– Tuinvogeltelling voor scholen (www.tuinvogeltelling.nl/scholen)
– Gratis lesmateriaal via Yurls (http://thiememeulenhoff.yurls.net)
– Eduapp (www.eduapp.nl)

10 Snappet maakt werkboekjes interactief
Theo Louwers
Stichting Snappet wil de kwaliteit van het basisonderwijs verbeteren door een tablet met lesmateriaal beschikbaar te stellen voor ieder kind. De tablet dient als interactieve vervanging voor de huidige werkboeken en sluit aan op de meest gebruikte lesmethoden.

14 Sportbasisschool.nu
EVALUATIE
Michel Boer
Sportbasisschool.nu is een online lesmethode voor bewegingsonderwijs op basisscholen. De methode is gebaseerd op het Basisdocument bewegingsonderwijs voor basisscholen (SLO) en bevat 12 leerlijnen. Het programma is bestemd voor (vak)leerkrachten en genereert voor een heel schooljaar kant en klare lessen waarin meerdere activiteiten uit de 12 leerlijnen zijn opgenomen. Naast de website is er inmiddels ook een Android App beschikbaar.

16 On the ground reporter Uganda
EVALUATIE
Henk Botter
Na On the ground reporter Darfur en Afghanistan is er nu een derde spel uitgebracht dat zich afspeelt in Uganda. Bij Uganda zullen ouderen een associatie hebben met dictator Idi Amin, waarvan het gerucht rondging dat hij mensenvlees at. In dit spel gaat het over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van de huidige voedselcrisis.

18 Digitale ambities waarmaken
Albert Lubberink
Nederland heeft de ambitie om tot de top vijf kenniseconomie‘n te behoren. Daar is goed onderwijs voor nodig en daarin speelt ict een belangrijke rol. ‘Ambities realiseren’ is het thema van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2013 (NOT), van 22 tot en met 26 januari in Jaarbeurs Utrecht.

21 De laatste?
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwvoet
De media hebben er bol van gestaan dit jaar. Op 21 december 2012 vergaat de wereld. Deze voorspelling is gedaan door de Maya’s. Een tijdsperiode in hun kalender loopt af/ Het kan dus zo zijn dat dit het laatste lesidee is. maar goed, dan moet je wel geloven in de voorspelling van dit oude volk geloven. Geloof jij het?

22
SnAppen
AndrŽ Slegers, Michelle Clement
– BoekTweePuntNul
– IThoughts
– Maily

23 Egypte
COS LESIDEE (vo)
Henk Botter

‘Onder de grond, in het gangenstelsel, komt de mummie van Imothep tot leven en gaat op zoek naar zintuigen. Dankzij de hi‘rogliefen in de tempel ontdekt Rick dat een gouden scepter die hij de hele tijd bij zich droeg in werkelijkheid de speer van Osiris is, het enige wapen dat de Scorpion Koning kan doden.’

24 Nearpod.App
EVALUATIE
Michelle Clement
Op veel scholen zie je iPads als leermiddel, maar hoe zet je dit middel zo optimaal mogelijk in? Er zijn veel apps op de markt die daar een rol bij zouden kunnen spelen en Nearpod is er ŽŽn van. Met behulp van Nearpod kan een leerkracht gemakkelijk content beschikbaar maken op de iPads van de leerlingen

26 Tweetscoop
AndrŽ Slegers, Michelle Clement

27 NOT platform voor nieuwe softwarereleases
Theo Louwers
Van 22 t/m 26 januari 2013 wordt in de Jaarbeurs in Utrecht de NOT gehouden. Uitgevers en leveranciers presenteren er hun nieuwste producten. De NOT is ook bij uitstek het podium om nieuwe softwarereleases, al dan niet passend bij methodes, breed te exposeren. Een overzicht van wat bezoekers kunnen verwachten.

29 Lesbrieven
COLUMN
Jos Elbersen

30 Dig-I-Dee (po)
AndrŽ Slegers, Michelle Clement, KEii
– Kunst en vliegwerk (www.googleartproject.com)
– Verbind je klas met de wereld met Skype
– ‘k Wist ’t! (http://educatie.ntr.nl/zekerweten/1990224/quizen/)