COS — Jrg. 28 (december 2010) Nr. 4

Thema: NOT – VOORUITBLIK


4 Vol verwachting klopt ons hart….
REDACTIONEEL
Theo Louwers, hoofdredacteur
Vol verwachting klopt ons hart. Toepasselijk in deze tijd van het jaar. Kijken we iets verder vooruit, dan klopt ons ict-hart sneller bij de gedachte aan het evenement dat op stapel staat. In januari is het weer tijd voor de NOT, het tweejaarlijkse podium waarop bedrijven en instellingen die zich richten op het onderwijs zich presenteren.

4 BITS & BYTES
– GoogleTV
– Sch(r)ijf per klas
– Lezen en schrijven
– Boeken kaften
– Interactief op afstand (http://tinyurl.com/coswacom)

5 KLEMBORD
Opinies over eigentijds onderwijs en ict, gelezen door de redactie van COS in krant, tijdschrift en op internet.

6 Kinderen leren beter zonder leraar
Q&A
Erno Mijland
EŽn computer, vier kinderen, een uitdagende opdracht en een scheutje aanmoediging…meer is er niet nodig om kinderen tot verbluffende leerresultaten te brengen. Professor Sugata Mitra bewijst keer op keer – ook tot zijn verbazing – dat het werkt.

10 Op locatie

Koninklijke Visio

11 COS Forward
– Autisten zijn niet dom (www.open2.net/autism/index.html)
– Topwetenschappers op school (www.dejongeakademieonwheels.nl)
– Wikixperience.com (www.wikixperience.com)
– Scholen gaan strijd aan in klimaatcompetitie (www.mtl-cec.org)

14 Muiswerk, Rekenen en Verhoudingen

EVALUATIE
Mandy de Bruin
De rekenonderdelen breuken, verhoudingen, procenten en kommagetallen, worden vaak tot de moeilijkste rekenstof van de basisschool gerekend. Als leerkracht van groep 8, investeer je daar dan ook veel tijd in. Elke hulp rondom deze onderwerpen is meer dan welkom, zeker als het softwareprogramma betreft dat de leerlingen zelfstandig kunnen doorlopen. De software legt de nadruk op inprenten van veel voorkomende breuken en percentages, het schatten van breuken, het afronden van decimale getallen en het oplossen van realistische opgaven.

1
6 Bosatlas online-toepassing
EVALUATIE
Henk Botter
De eerste schoolatlas van Pieter Roelof Bos verscheen in 1877 en bevatte alleen natuurkundige kaarten. Sinds 1995 worden de atlassen digitaal geproduceerd met behulp van het geografisch informatiesysteem (GIS) en is de Bosatlasfamilie uitgebreid met onder andere een Junior, Basis en Wereldatlas. De laatste jaren publiceren de makers van de Bosatlas steeds meer materiaal op internet. Dit materiaal is nu verzameld onder de noemen ‘Toepassingen’ op de website. Sommige onderdelen zijn gratis toegankelijk, andere uitsluitend tegen betaling.

18 Met Yurls heb je alles op een rijtje
THEMA
Harry Dubois
Irene Sahner werkt op openbare basisschool Arnoldus van Os in benthuizen en is al jarenlang een fanatieke gebruiker van Yurls.net, een Web 2.0 toepassing.

20 iPockets, online digitale lesmethode Engels

EVALUATIE
Armand Lejeune
Pearson Education Benelux heeft een digitale methode voor vroeg Engels uitgebracht. ook kleuters komen in hun dagelijks leven in aanraking met Engels via websites, tekenfilms, muziek en spelletjes. Veel basisscholen besluiten Engels in een vroeg stadium aan te bieden, want hoe jonger kinderen met een vreemde taal in aanraking komen, hoe sneller zij zich de taal eigen maken. Pearson gaat uit van een natuurlijke taalverwerving, waarbij uitdagende activiteiten worden aangeboden.

23 Oh, kom er eens kijken

THEMA
Kurt Klynen
Tijdens het schrijven van dit artikel speelt op de achtergrond mijn televisie. Tijdens een van mijn talrijke breaks valt mijn oog op een beeldfragment. Een kleurrijke menigte staat de Sint en Pieten uit Spanje op te wachten. De zak van Sinterklaas zit vol digitaal snoepgoed…

24 Foto’s bewerken met Picnik

HOW TO…
Redactie
Bijsnijden, contrast verhogen, vergroten of verkleinen… Picnik biedt de belangrijkste functies oom foto’s te bewerken. En je hoeft er niets voor te installeren, want het programma werkt volledig online. De basisversie van het programma is gratis. Zelfs registreren is niet nodig.

27 Korte lessuggesties voor het digibord
DIG-I-DEE (po)
Florina Blokland
– Laat maar zien
– Vertalingen vertalen
– Venster op de wereld

29 De tijd vliegt

COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwenhorst
December, de laatste maand van het jaar. Veel mensen roepen dat het jaar weer voorbij is gevlogen. En voordat je het weet, zit je alweer ver in het volgende jaar.

31 On(be)grijpbare tijd
COS LESIDEE (vo)
Henk de Vries
Aan het eind van deze maand begint een nieuwjaar, het wordt 2011. Wat is tijd precies en is het grijpbaar? Tijd is er altijd al geweest. Voor sommigen is het een voorbijgaand verschijnsel. Anderen spreken liever van de vierde dimensie (tijd-ruimteverplaatsing). Al in 1884 verscheen een theoretische beschouwing van Charles H. Hinton over dit onderwerp. De Hypercube geeft je een idee van de vierde dimensie: download het spel.

32 Digitaal werken mŽt oogcontact
THEMA
Erno Mijland
De iPad is ook een zeer geavanceerde interactieve afstandsbediening. Een gadget met een hoge aaibaarheidsfactor. Een hippe lifestyle tool. De missing link tussen smartphone en laptop. Wat kan de iPad betekenen voor lerend Nederland? Een experiment bij Fontys Hogescholen moet de eerste antwoorden geven.

34 NOT: heel veel digibordsoftware

THEMA
Theo Louwers
Om de twee jaar is de NOT het ideale platform om nieuwe producten te presenteren. Alle uitgevers zetten zwaar in op software voor het digitale schoolbord. COS peilde vooraf welke ict-producten nieuw op de markt verschijnen.

39 Meer ict op NOT dan ooit

THEMA
Theo Louwers
De NOT is dŽ gelegenheid om noviteiten te vinden. Nieuwe hardware, software, boeken, meubilair, borden en hulpmiddelen. Het ict-aanbod is overweldigend. Het trefwoord is ‘maatwerk’.

40 Kinderen rekenen op DiKiBOleerhulp

HET PROJECT
Theo Louwers
Soms volgt het een uit het ander. Het onderwijs bracht Nicolette de Boer en Annelieke Dik bij elkaar. En dat leidde weer tot DiKiBOleerhulp. Op de NOT presenteren ze hun persoonlijke leerhulp.

41 Digilaptopnetwerkbord?

COLUMN
Jos Elbersen

42 Tips en Trucs
Harry Dubois
– Netwerkgereedschapkist (http://bit.ly/etoolz)
– Schilderen is appeltje-eitje (http://bit.ly/fotosketcher)
– Mobiel podcasten (www.cinchcast.com)
– Toucan’t (http://portableapps.com/apps/utilities/toucan)
– Facelift (http://interfacelift.com) (www.tomsguide.com)
– Mindmappen (http://freemind.sourceforge.net)
– PowerPoint op afstand
– Gigamail vinden