Bij de Les — Jrg. 17 (juni 2021) nr. 6

Thema: Durven experimenteren 

06 Een technieklandschap vol ervaringen
door Yvonne Mulders
De ontwikkelingen op het gebied van techniek gaan razend snel. Dat vraagt om continue inhoudelijke afstemming van onderwijsaanbod op de behoeften van de arbeidsmarkt. Een voorbeeld uit de regio West-Brabant.

10 Good dreaming: anders durven denken en doen
door Marjolein van Breda-Souman en Yvonne Mulders
Compleet zonder grenzen en beperkingen dromen over de ideale school van de toekomst. Dat deed decaan en redactielid Yvonne Mulders samen met zorgcoördinator en redactielid Marjolein van Breda-Souman.

16 De logica van de harmonica
Door Christel Isphording
De Servicemedewerker is een allrounder, een gastvrije duizendpoot en de uitgestoken hand van een organisatie. Hij stelt zich ondersteunend, dienstverlenend en servicegericht op. Kortom, de ideale medewerker voor in een bedrijf.

28 Durf te experimenteren
Door Marjolein van Breda-Souman
Pantarijn Wageningen heeft als eerste in Nederland een Makeblock lnnovation Space geopend. Een innovatielab met als doel om leerlingen beter voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt.

30 Redactieverhalen
Durven experimenteren! Uit je comfortzone stappen is vaak een van de eerste uitdagingen binnen het onderwijs. Welke ervaringen hebben de redactieleden hierin?

34 Kiezen voor de toekomst
door het bestuur van de Vereniging Platform vmbo Dienstverlening & Producten, redactie: Anja Vink
Hoe trekken we als onderwijs en bedrijfsleven gezamenlijk op om vmbo-leerlingen optimaal voor te bereiden op een onzekere toekomst?

Ook in dit nummer
12 En nu: samen verder
door Tessa Leonhard en Nadia Koning
Vanaf volgend schooljaar zullen de NVS-NVL en de VvSL verder gaan als één nieuwe vereniging. Met de steun van de leden is de weg vrijgemaakt voor een nieuwe toekomst- bestendige en krachtige vereniging.

14 Aan de bak met een bezem, veger en blik
door Yvonne Mulders
De Schoonmaak Coöperatie is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doet het bedrijf met werk in de schoonmaak, bijvoorbeeld op het Beatrix College in Tilburg.

22 Zichtbare en onzichtbare  zorgen van scholieren
door Nynke de Jong en Renske Hoefman
Voor jonge mantelzorgers is een veerkrachtstraining ontwikkeld. Deelnemers en trainers vertel en over de eerste ervaringen, dat ls om te beginnen het belang van lotgenotencontact.

32 Mensen en hun talenten
door Truda Zijp
De NVS-NVL heeft een nieuwe coördinator voor de Academie: Kristella Hak. Vanuit haar achtergrond, ervaring en belang-telling was deze functie voor haar een logische stap.

03 Colofon/Redactioneel
20 Medewerkers van de maand
25
Column van Christel Isphording
26
Trainingen NVS-NVL Academie
36
Kort nieuws
39
Promo bij de les