Bij de les — Jrg. 13 (februari 2017) nr. 5

06 School als toegangspoort tot Nederland
Hariëtte Boerboom
Nieuwkomers moeten we goed opvangen, ondersteunen en laten doorstromen. Wat doen zij eigenlijk op een ISK? Waarmee komen ze op een reguliere school terecht? Wat moet er daar gebeuren? Hariëtte Boerboom, adviseur bij LOWAN-vo, zet uiteen

10 Welkom: instromen vanuit een nieuw paradigma
Vincent de Bijl
Een relaas over ROC Midden Nederland, dat het instroombeleid radicaal veranderde, ruim vooruitlopend op wetgeving die in augustus in gaat. De onderwijsorganisatie herontdekte voor zichzelf wat het betekent om studenten centraal te stellen.

12 Naar het buitenland
Christel Isphording en Truda Zijp
Twee jonge mensen vertellen over hun beslissing om na de middelbare school naar het buitenland te gaan, Anouk Snelders liet zich leiden door haar American Dream en Jolijn Koomen volgde dubbel haar hart.

16 Verkiezingen op komst
Tessa Leonhard
Op 15 maart gaan we allemaal naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. Hoe denken de partijen over zaken als bijvoorbeeld Passend Onderwijs en LOB? Wij lazen alle programma’s en zochten het voor u uit.

18 Bind de strijd aan met vooroordelen, racisme en discriminatie
Alinda Veltrop
Op de webportal Uitdeklas.nl vinden docenten uit het vo en mbo spellen, films en andere interactieve werkvormen rondom vooroordelen, racisme en discriminatie. De website ondersteunt docenten om de soms mooie gesprekken met leerlingen aan te gaan.

20 In Nederland een internationaal erkend diploma halen
Anouk Egging
Heb je een leerling met grote plannen voor de toekomst, een leerling die wil studeren in het buitenland? Een internationaal erkend diploma biedt kansen.

24 De kwaliteit van de voorlichting in het hoger onderwijs
Leo Molenaar
Bij het vergelijking van opleidingen wil men over duidelijke cijfers beschikken over bijvoorbeeld uitval, mogelijkheden voor een buitenlandervaring en beroepsperspectief. En die cijfers zijn niet altijd even makkelijk te vinden of eenvoudig tegen elkaar af te zetten.

26 Mbo’ers in het buitenland
Christel Isphording
Veel studenten op het mbo zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze ook stage in het buitenland kunnen lopen, maar daar wordt hard aan gewerkt op de roc’s. In dit verhaal vertellen drie mbo’ers en een SLB’er over stage in het buitenland.

32 Estafetterubriek – Als ik één ding binnen mijn school mocht veranderen…
Cherifa Hendriks
De gastauteurs van deze estafetterubriek laten zich ongehinderd door budget, beleid en onbenulligheden uit over hun ideale school. Wat als zij het één dag voor het zeggen hadden en één ding mochten veranderen?

33 Bij de Les Boekrecensie: De kunst van Kaizen (Robert Maurer)
Leo Molenaar
Elke editie bespreekt een lezer van Bij de Les een boek dat hij of zij ook gebruikt in de dagelijkse praktijk. Leestips voor de bevordering van uw professionaliteit.

34 Ingekomen brieven: eerste hulp bij LOB en Passend Onderwijs
door de beleidsmedewerkers
Beleidsmedewerkers Peter Huwae, Simone Rütten en Inge Kirsten beantwoorden maandelijks al uw vragen over alles wat met LOB en Passend Onderwijs te maken heeft. Een selectie van de vragen en antwoorden staat in deze rubriek.

En Verder:

03 Colofon / Redactioneel

23 Column door Dirk Olsthoorn

30 Kort nieuws

37 Om naar uit te zien