Bij de les — jrg. 11 (augustus 2015) nr. 6

05 Colofon / Redactioneel

06 Geen school, maar leeromgeving
Christel Isphording
De toekomst heeft maar één constante en dat is verandering. In het huidige systeem wordt te snel voorgesorteerd op niveau en staat de leerstof teveel vast. Als je kinderen in een situatie brengt waarin ze zelf antwoorden op hun vragen gaan zoeken, komen ze in een flow en gaan ze zichzelf ontwikkelen.

10 Kort nieuws

12 Succesvol met autisme
Pim Wijers
Birsen Basar (29) is een vrouw met autisme en met een missie: ze wil de autoriteit op dit gebied worden. Haar inzet legt haar tot zo ver geen windeieren, al moet ze hard strijden voor de erkenning die ze absoluut verdient.

15 Column door Dirk Olsthoorn

16 Beroepsgerichte profielen in het vmbo
Jacqueline Kerkhoffs
Bijna tweeduizend leerlingen deden vorig schooljaar pilotexamens die gemaakt zijn voor de nieuwe beroepsgerichte profielen in het vmbo. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Daarover vertelt Jacqueline Kerkhoffs, directeur Stichting Platforms VMBO.

18 Honoursdiploma voor scholieren
Marieke Snippe
Hoe bied je getalenteerde scholieren extra uitdaging? Het Elzendaalcollege in Boxmeer bundelt verschillende activiteiten tot een honoursdiploma. Het volgen van reguliere vakken aan de Radboud Universiteit Nijmegen is één van de onderdelen.

20 Red de leerling uit de kloof tussen zorg en onderwijs
Pim Wijers
Bij de Les spreekt Cherifa Hendriks, zorgcoördinator in Nijmegen en lid van de Taskforce Zorgcoördinator binnen de NVS-NVL Hendriks: ‘Door decentralisatie is het probleem op landelijk niveau minder goed zichtbaar geworden.’

24 Radicalisering in de klas
Steven Lenos & Maarten van de Donk
Door de aandacht voor radicalisering komen de schijnwerpers ook op het onderwijs te staan. Radar-Advies geeft al jaren trainingen over het bestrijden van radicalisering en geeft haar visie op deze problematiek in het onderwijs.

26 Cartoon door Leen Baars

28 ‘Blijf de dingen doen waar je energie van krijgt’
Leo Molenaar
Nieuwe Bij de Les-redacteur Leo Molenaar interviewt scheidend redactrice Marieke Snippe.

29 Energizer door Ivo Mijland

30 Master Aquaculture & Marine Resource Management
Christel Isphording
Bij de Les besteedt met regelmaat aandacht aan een opmerkelijke, nieuwe of gewijzigde opleiding.

32 Verwarring rondom anti-pestprogramma’s
Anke Visser
Rondom anti-pestprogramma’s is veel verwarring ontstaan. Zijn ze nu verplicht of niet? Dit artikel geeft u een overzicht van de ontwikkelingen.

37 Mijn inspiratiebron

38 Om naar uit te zien