Balans Magazine — Jrg. 29 (februari 2016) nr. 2

03  Bericht van Arga

06  Balans Actueel

11  Ouderblog – Poulien van Dam

12  De Balanslezing : bewegingswetenschapper Bert Steenbergen over DCD
‘DCD? Je motoriek kan beter worden

16  Bij ons thuis- Portret van een Balans gezin
Moeder Linet met zoons Bouke en Jorrit: ‘Gezinsleven voelt als werk’

20  ADHD/ASS
Het Europees onderzoeksproject MiND wordt gecoördineerd vanuit Nederland. Vier miljoen is beschikbaar gesteld om de genetische oorsprong van ADHD te ontrafelen. In BM inzage in de aanpak en verwachtingen van het project MiND.

25    Kinderpsychiater Mori –  Column De Psychiater

26    Dyslexie
Martijn Poels, zelf dyslect, ontwierp een Experience, om niet-dyslecten te laten ervaren waar je bij deze leerstoornis tegen aanloopt. Een gesprek waarin optimisme en talentontwikkeling centraal staan.

30  Balans Academy

31  Thema hechtingsproblematiek
In het  zestien pagina’s tellend, themakatern vertelt Esther Groenewegen, moeder en auteur van het boek ‘Monsters in de klas’ (2015), over haar gezinsleven met een dochter met een hechtingsstoornis. Aan het woord zijn ook:

  • Onderwijstrainer Willem de Jong. Hij geeft tips & tricks aan onderwijsprofessionals over het herkennen van en omgaan met leerlingen met hechtingsstoornissen. Hij schreef  ‘Ontwrichte kinderen in het onderwijs’, dat nu in herdruk is;
  • Francien Dekker, kinderpsycholoog. Zij vertelt over de theoretische achtergrond van het belang van hechting in een ouder-kind relatie en de theoretische achtergrond van hechtingsproblematiek.
  • Anniek Thoomes-Vreugdenhil, klinisch psycholoog en auteur van ‘Hechtingsproblemen bij kinderen’ (2012) en ‘Behandeling van Hechtingsproblemen’ (2006). Zij geeft handvatten aan zorgprofessionals in de omgang met kinderen met deze stoornis.

49    Column Nine Kooiman – Tweede Kamerlid SP

50    De thuiszittersproblematiek.
Portretteerde Balans Magazine in 2015 een twintigtal thuiszitters; in 2016 komen ze opnieuw aan het woord. Hoe gaat het nu met hen? Zítten ze nog thuis? In dit nummer: moeder Linda over dochter Neona (9).

52   In vertrouwen
‘Aidan is niet onhandelbaar. Hij heeft autisme’

55    Onderwijsjuriste Katinka

56    Boekenrubriek

58    Balans zoek & vind –  Overzicht zorgaanbieders

62    Balans in het land