Balans Magazine — Jrg. 27 (april 2014) Nr. 4

  1  Grote zorgen
VOORWOORD
Yolande de Best

2  VERENIGING BALANS
– Algemene Ledenvergadering
– Samen met NVA naar nieuw adres!
– Balans kennissymposium 2014
– Kom in actie voor Balans
– YMCA Zomerkampen
– Balans Award 2014 – Balans-lintje voor Karin Hilkens

4  Krachten bundelen voor een nieuwe toekomst
BALANS IN DE REGIO / BALANS IN ‘T LAND
Arga Paternotte
Eind april gaan de landelijke bureaus van oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme samenwonen in De Bilt. Als de ledenvergaderingen in juni het voorstel voor de bestuurlijke samenwerking van beide zelfstandige verenigingen goedkeuren, kan de volgende stap gezet worden naar een serieus partnerschap. ‘We hebben veel meer met elkaar gemeen dan we van elkaar verschillen’, zegt Swanet Woldhuis.

6  11 vragen over Jungle Memory
ADHD
Dorine Slaats
Jungle Memory is een nieuwe werkgeheugentraining uit Engeland, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door LerendBrein. Dorine Slaats is behandelmanager van Denkkracht, een centrum voor neuropsychologische expertise voor kinderen en jongeren van 6 tot 23 jaar met problemen zoals o.a. ADHD en autisme. Jungle Memory lijkt een training die deze groep bijzonder zou kunnen aanspreken.

11  Vol is vol
COLUMN
Anouk

12  Bekdichtzitstil!
REPORTAGE
Yolande de Best
Tot deze zomer toert Theater Artemis door Nederland en België met een bijzondere voorstelling onder de titel Bekdichtzitstil. Wie verwacht dat hierin rustig wordt uitgelegd wat het betekent om een stoornis als bijvoorbeeld ADHD of PDD-NOS te hebben, komt van een koude kermis thuis. Wat het wel is? Hoofdredacteur Yolande liet zich overweldigen. Een verslag.

16  Stimuleren helpt!
DYSCALCULIE
Hans van Luit
Twee ogen, tien tenen, twee jaar oud, buslijn 5, groep 2, eerste verdieping, de school gaat om drie uur uit, jij hebt schoenmaat 33, ik woon op nummer 17: kinderen leren verschillende betekenissen van getallen kennen door ze vaak te benoemen.

21 Passend opvoeden
JURIDISCH ADVIES
Onderwijsjurist Katinka Slump

22  Onze relatie is door de kinderen alleen maar beter geworden
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
Zoon (12, ADHD, autisme) en dochter (11, ADD, PDD-NOS, dyslexie) weten elke dag precies wat ze ‘s-avonds gaan eten. Ook andere bezigheden staan op een strak gepland schema dat aan de muur hangt. Voor die structuur in hun leven zorgt hun moeder (45): ‘Anders zijn ze zo snel afgeleid.’

27  Langzaam op eigen benen
PASSEND ONDERWIJS
Maria van Amerongen
Wonen voor ADHD’ers en autisten met gemiddeld IQ / Voor veel jongeren met ADHD of autisme is het best lastig om de sprong te wagen naar een zelfstandig leven. Bij het P.l.e.i.n. in Amersfoort kunnen zulke jongeren – met een gemiddeld IQ – tijdelijk wonen, en leren hoe ze later op eigen benen kunnen staan. Directeur Hayler Tamboer: ‘Wij gaan uit van hun talent.’

30  Mijn Transformatie
BERICHT VAN ARGA
Arga Paternotte

31  Passend onderwijs: klaar voor de start!
SYMPOSIUM BALANS
Symposium Balans op 26 september in de Jaarbeurs in Utrecht

32  Oorkappen; voor nét dat beetje meer rust!
PRODUCTTEST EN GADGETS
Monique de Mol
Even nét iets minder last hebben van geluiden om je heen: daar zouden oorkappen je bij kunnen helpen. Is dat echt zo? Wij wilden het weten en vroegen een aantal kinderen van basisschool De Wissel in Geffen om ze te testen!

34  ‘Ik ben klaar met hulpverlening’
IN VERTROUWEN
Op de vraag wat werkt, heeft zij niet het meest voor de hand liggende antwoord: stoppen met hulpverlening en met werken. ‘Hoewel hulpverlening uiteraard veel kan bieden, is er ook een andere kant waar ik graag eens aandacht aan wil besteden.’

36  Hersenen moet je prikkelen
EXECUTIEVE FUNCTIES
Anouk van Westerloo
Jelle Jolles over ontwikkeling van de hersenen. Op het symposium van Balans over executieve functies zette Universiteitshoogleraar Jelle Jolles in zijn presentatie uiteen hoe de hersenen en de neuropsychologische functies van jongeren zich doorgaans ontwikkelen. En welke rol de omgeving, ouders en leraren kunnen hebben in dat bijzondere proces van volwassen worden.

41  Activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND

47  Balans service

48  Colofon