Balans Magazine — Jrg. 26 (april 2013) Nr. 4

  3  X-factor
VOORWOORD
Yolande Best

  4  Nieuws en actualiteit
Vereniging Balans

Actuele berichten en praktische tips
– Algemene Ledenvergadering
– Nieuwsbrief voor professionals
– Balans symposiumfilm
– Nationale Onderwijsweek
– Juridisch Steunpunt
– NIEUW: Blogs van een ouder, deskundigen en de redactie plus boekrecensies op www.balansdigitaal.nl
– Vijfduizend noodkreten
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet
STRIP: Opvoeden www.aspergerinbeeld.nl

6  De nieuwe Jeugdwet
BALANS IN ‘T LAND
Anouk van Westerloo
Het lijkt nog zo ver weg. De nieuwe Jeugdwet die als het aan het kabinet ligt op 1 januari 2015 moet ingaan. Vanaf dat moment wordt alle zorg voor uw kind door de gemeente waarin u woont georganiseerd en betaald. Tegelijkertijd moet er fors bezuinigd worden. Gemeenten bereiden zich nu al voor op deze megaoperatie. En hoe zit dat met u? Wat gaat er voor u en uw kind veranderen?

8  Lui en dom, of toch dyslexie?
DYSLEXIE
Arga Patternotte
De geschiedenis van 30 jaar dyslexiezorg.

13  O, basisschool
COLUMN
Anouk van Westerloo

14  Je kind uit de bocht
AD(H)D
Miriam de Heer
7 vragen over de kinderrechter.

19  Bas!
HET TALENT VAN…

21  Hoe word je weerbaar?
AD(H)DASS
Een weerbaar kind is beter bestand tegen pesterijen, maakt makkelijker vrienden, straalt zelfvertrouwen uit en kan tegen een stootje. Maar hoe word je weerbaar? Over wat werkt. En wat niet.

25  Een echte omdraaier
COLUMN
Marisca Milikowski

26  Grijpen naar pillen of beter opvoeden?
OPINIE
Arga Paternotte
Verhalen genoeg over ADHD. Vrijwel elke dag valt er wel iets over te melden in de media. En ook de politiek laat zich niet onbetuigd. Daar wordt tegenwoordig beweerd dat ouders te snel naar een dokter lopen met de gedragsproblemen van hun kind, en wordt er aangedrongen op een ‘de-medicaliseringsbeleid’: we zouden onze kinderen veel te makkelijk gevaarlijke pillen geven in plaats van ze goed op te voeden. Wat moeten we hiermee als ouders? Het ons ernstig aantrekken, of alert blijven en desnoods maar weer de barricaden op?

31  Hoera, een juridisch steunpunt!
JURIDISCH ADVIES
Katinka Slump

32  Begeleidingshond in de klas
REPORTAGE
Joli Luijckx
Als leesmaatje en nog veel meer.

36  Praat mee op school!
PASSEND ONDERWIJS
Jessica Westerweel en Floor Kaspers
Als ouder van een kind dat speciale ondersteuning nodig heeft, weet u maar al te goed tegen welke drempels ouders aanlopen bij het zoeken naar een passende school en de juiste hulp en begeleiding op school. Gebruik uw kennis als ervaringsdeskundige en praat op school mee over Passend Onderwijs!

40  ‘Bij ons is niets vanzelfsprekend!’
BIJ ONS THUIS
Maria Van Amerongen
Hoe ze het redt weet ze af en toe zelf niet. Toch blijft Mirjam (44) pal overeind met haar kinderen. Thymen (15, ADHD, MCDD en Asperger) en Steyn (13, ADD, dyslexie). Want: ”Het zijn lieve schatten en ze hebben een hoog knuffelgehalte.”

45  BALANSMAIL

46  Heeft elke stoornis een vaste plek in je brein?
ADHD
Beatrice Keunen
Nieuwe bevindingen in het brein, ze zijn niet meer weg te denken uit de media. Met name in relatie tot psychische en psychiatrische aandoeningen. Biopsycholoog en hoogleraar ontwikkelingsstoornissen Sarah Durston geeft antwoord op de vraag of je ontwikkelingsstoornissen ook daadwerkelijk kunt zien in de hersenen. Met behulp van mri-scans brengt ze aan de Universiteit Utrecht het brein in kaart, om de behandeling voor ADHD te verbeteren. 8 vragen & antwoorden.

50  Proefschrift van de maand / Wie krijgt dyslexie?
WETENSCHAP
Arga Paternotte
Toen we vele eeuwen geleden als mensheid nog niet konden lezen, had er niemand dyslexie. Dat is in onze geletterde samenleving wel anders. Daar is het belangrijk dat een kind tenminste kan lezen om zich in de maatschappij te kunnen redden. Dat leesniveau bereikt een kind met een AVI E6 (voorheen AVI 9).

52  Het beste uit alle therapie‘n
UIT DE PRAKTIJK VAN
Maria Van Amerongen
Max (12, ADD, dyslexie en kenmerken van PDD-NOS) heeft eindelijk vriendjes op school, fleur (7, Asperger) piekert nauwelijks meer. Dankzij de hulp van integratief kinder- en jeugdtherapeut Stacha Hornix uit Vught. ”Ik gebruik het beste uit verschillende soorten therapie.”

54  ‘Is hij gewelddadig? Of  gewoon creatief?’
IN VERTROUWEN – Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen…
Haar zoon (PDD-NOS, ODD) is gefascineerd door wapens en alles wat daarmee te maken heeft. Gelukkig gaat het niet om echte, maar om zelfgemaakte. Maar wat moet ze ervan denken? Is hij nou gewoon creatief, of misschien heel gewelddadig?

57  Balans in ’t land
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans.

63  Balans service

64  Colofon