Balans Magazine — Jrg. 25 (juni/juli 2012) Nr. 6

3 Twee stappen terug
VOORWOORD
Yolande de Best

4 VERENIGING Balans
– De pest aan pesten
– Mindfulness werkt!
– Oproep: Ouder-power!
– Oproep: Uw kind en sociale media
– Toch weer pgb mogelijk in AWBZ
– Tweede kans
STRIP: Opvoeden
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet

8 ‘Eigenlijk is mijn DCD-zoon een held’

BALANS IN HET LAND
Joli Luijckx
Vrijwilligers vertellen over hun activiteiten: Kinderen met de stoornis DCD vertelden op een bijzondere thema-avond in Tilburg hun persoonlijk verhaal. En ouders, opa’s, oma’s broertjes en zusjes en leerkrachten gingen zelf ervaren hoe het is om motorisch onhandig te zijn.

11 Knuffel
COLUMN
Anouk van Westerloo

12 ‘Naarmate ik ouder word, krijg ik er meer last van’
BEKENDE NEDERLANDER
Yvonne Hoksbergen
Elke keer vertelt een BN’er hier over zijn jeugd. Deze keer is het acteur Victor Reinier. ‘Met mijn vinger onder de letters lezen, alleen de plaatjes van strips bekijken, op school smokkelen met antwoorden.’ Acteur Victor Reinier (49) is zich steeds meer bewust van wat hij door zijn dyslexie mist in zijn leven.

17 In strijd met de grondwet
REKENCOLUMN
Marisca Milikowski
‘Straks zak je met een 4 voor wiskunde, al haal je voor alle talen een 9.’

18 Vroege diagnose: van groot belang
WERK
Beatrice Keunen
Later zelfstandiger door vroegtijdige hulp. Een vroege diagnose vergroot de kans op een zelfstandig leven. Robin Linschoten, bestuurder bij Kennis- en Innovatiecentrum CrossOver: “Je moet gezinnen niet laten bungelen tot het fout gaat. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.”

23 Niet naast mijn schoenen
COLUMN
Ginette Wieken
“Niet-autistische mensen zeggen wel vaak dat ze de waarheid willen horen”, concludeerde Yurre al toen hij acht was, “maar als je die zegt, kunnen ze er niet tegen.”

24 ‘Balans was mijn reddingsboei’ / Terugblik op 25 jaar Balans
JUBILEUM BALANS
Arga Paternotte
Zeven ‘grijze moeders’ over hun eerste jaren bij de vereniging. “Zonder elkaar hadden we het niet gered.”

28 De boodschappers van ons brein / Hoe worden we eigenlijk ‘bestuurd’?
HERSENEN
Mirjam de Heer
Afwijkingen in het besturingssysteem. In publicaties over oorzaken van ontwikkelingsstoornissen bij leren en gedrag gaat het vaak over de ‘boodschappers’ van de hersenen. Wie zijn toch die ‘boodschappers’? Welke boodschappen brengen ze, van waar naar waar? En wat leidt tot veranderingen in dit complexe systeem? Een zoektocht met hulp van Branko van Hulst, die promotieonderzoek doet naar ontwikkeling van de hersenen bij kinderen met ADHD.

33
TROTS
U vertelt waarom u zo ongelooflijk trots bent op œw kind!

34 ‘Alles draait om Max
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
Portret van een echt Balans-gezin. Ze dachten even, nadat Lex (15) ADHD en dyslexie bleek te hebben: gelukkig is kleine Max (11) rustig. Maar toen bleek ook hij stoornissen te hebben: klassiek autisme en Gilles de la Tourette. Dat doet Petra (41) soms verdriet. “Ik wil het ook wel eens zoals al die andere gezinnetjes.”

39 Gadgets
– T-shirts over Asperger, ADHD of autisme
– Complimententeller
– Pictolint
– Autisme & koken
– Dominospel: emotiedomino

40 Het nieuwe protocol: om Žcht te zien wat er aan de hand is!
DYSCALCULIE
Yolande de Best, m.m.v. Jessica Westerweel
Rekenprobleem, of toch dyscalculie? Dyscalculie staat volop in de belangstelling. Een van de redenen is wellicht de recente verschijning van het nieuwe ‘Protocol Dyscalculie, Diagnostiek voor Gedragsdeskundigen’. Hiermee is een instrument ontwikkeld om goed onderzoek te doen en er zo achter te komen of er sprake is van ‘gewonen’ rekenproblemen of van dyscalculie. In gesprek met professor Hans van Luit, hoogleraar dyscalculie aan de Universiteit Utrecht en bekend van zijn inspanningen voor Vereniging Balans, die aan de wieg heeft gestaan van dit protocol.

44 De Communicatiekoffer: hulpmiddel bij helder communiceren
PRODUCTTEST
Monique de Mol
Voor kinderen in het speciaal basisonderwijs heeft logopediste Chantal Barten een aantal communicatiehulpmiddelen bedacht zoals de praatmeter, de praatkaart, de gevoelenskaart en de fluisterfoon.

46 Brammetje Baas / ‘Iedereen kent wel een Brammetje’
FILM
Anouk van Westerloo
De nieuwe kinderfilm ‘Brammetje Baas’ (over een jongetje dat altijd druk is) heeft gen zware politieke boodschap. Het is ook geen karikatuur vol slapstickscnes als Pietje Bell. Het is een film die wil laten zien dat leren op school mŽŽr is dan alleen iemands intelligentie, dat fantasie ook belangrijk is en dat je altijd je best moet doen om elkaar te begrijpen.

50 Beter leren schrijven met scheerschuim
UIT DE PRAKTIJK VAN
Grethe Wallentinsen
De 4 jarige Rowan is ontzettend onrustig. Hij praat aan een stuk door en valt om de haverklap van zijn stoel. Ergotherapeut Grethe Wallentinsen uit Heerhugowaard krijgt Rowan rustiger door hem te ‘borstelen’. “Hij is nu veel minder gevoelig voor prikkels.”
Inzet: En wat vindt H. Reinders, secretaris landelijke stuurgroep DCD, van schrijven met scheerschuim en borsteltherapie?

53 Gelukkig hebben kinderen ouders
JURIDISCH ADVIES
Katinka Slump, onderwijsjurist
Over ouderbetrokkenheid

54 ‘Ineens stond hij met een mes voor me’
IN VERTROUWEN
Maria van Amerongen
Dit zijn geen normale puberteitsverschijnselen. Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen.

57 Activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

63 Balans service

64 Colofon