Balans Magazine — Jrg. 25 (dec. 2011/jan. 2012) Nr. 1

3 Te belangrijk
VOORWOORD
Ida Terpstra, Arga Paternotte
Winston Churchill (Engels staatsman, 1874-1965) zei ooit…

4 Balans Selectief
Actuele berichten en praktische tips
– Wie staan er op de cover?
– Deze keer in BalansKIDS
– Manifest Instemmingsrecht
– Gezocht: succesverhalen van leerkrachten!
– Ouderhulpkaarten taal en lezen
– Thuistip – Oproep – Glaasje limonade
– Schoolscan bij dyslexie en dyscalculie
– Rain Man in de schouwburg
– Lachen
– Time-timer als app
– Publicaties ECPO
– Zorgverzekering: let op!
– Mijn balans
– Ouders aan het woord
– Correctie

9 Reacties van lezers
– Stressituaties
– Dyslexie

10 Kerstkoken met kinderen / Vaardigheden trainen achter het fornuis
ERVARING
Redactie
Ze hakken, snijden, bakken, roeren, doen de afwas, serveren de gerechten, eten mee en ruimen ook weer af. We hebben het hier over Dirk, Bram, Milan, Joep, Dewi en Nick. Op de bovenverdieping van cafŽ De Kleine Johannes in het centrum van Alkmaar runnen zij het kinderkookcafŽ, onder de enthousiaste leiding van Rob de Vries en Ron Koppies. Zij zijn de initiatiefnemers van deze activiteit waarbij kinderen met een beperking weer vertrouwen krijgen in hun eigen capaciteiten. Zij maken een kerstdiner voor hun ouders en de redactie van Balans Magazine.

19 Opa
COLUMN
Ginette Wieken

20 Voorzieningen bij het eindexamen / Formulekaart mag niet altijd
DYSCALCULIE
Arga Paternotte
Er is hoop, verwarring en ongerustheid ontstaan door het artikel in het septembernummer (Balans Magazine, nr. 7, 2011, pag. 29 e.v.) over eindexamenhulpmiddelen voor leerlingen met dyscalculie. Hoop bij leerlingen en ouders, verwarring in de scholen en ongerustheid bij de inspectie en het College voor Examens.

22 Medicijnenhandel
ZEEPKIST
Julien Luscuere
Het wordt tijd dat we allemaal wat hyperactiever worden.’

23 Doorstroombeleid
COLUMN
Katinka Slump

24 Autistische kenmerken bij ADHD / Scheiding tussen diagnoses is niet zwart-wit
ADHD
Arga Paternotte
Tot nu toe konden diagnoses ADHD en ASS (autismespectrumstoornis) officieel niet tegelijk gesteld worden. Maar in de praktijk hebben behandelaars en ouders al lange tijd gemerkt dat de scheiding tussen die twee niet zwart-wit is; er is veel overlap in symptomen. Onderzoeker Judith Nijmeijer heeft daar nu ook bewijzen voor gevonden.

29 ‘Wij zien autisme en dyslexie als twee-eenheid’ / Over de geringe aandacht voor dit dubbelprobleem
ERVARING
Beatrice Keunen
In eerste instantie weet Ria Huisman haar zoons problemen met taal toe aan zijn klassiek autisme. Uiteindelijk bleek hij ook dyslexie te hebben. Jo‘ls plezier in lezen is teruggekomen dankzij de speciale behandeling vanuit de dyslexiepoli van Yulius in Rotterdam. Vader Hans: “Wij zien autisme en dyslexie als twee-eenheid”.

33 Koningin / Koninklijk
REKENCOLUMN
Marisca Milikowski
‘Er is nu eenmaal dat gemiddelde verschil tussen de geslachten.’

34 ‘Je ziet toch dat er iets is’ / Een terugblik op 25 jaar balans
JUBILEUM BALANS
Jurgen Breeman
Nederland, eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Mobieltjes bestonden niet, geen mens had nog internet en van e-mail hadden we nooit gehoord. Hoe was het toen, als je kind ADHD had, of dyslexie, of een stoornis uit het autismespectrum? Een terugblik op de jaren 1987-’92, aan de hand van citaten uit dit blad.

36 Van speciaal onderwijs naar gymnasium / ‘Vroeger dachten ze dat Micha‘la zwakzinnig was
AUTISME
Natalie Boekhorst
“Twaalf jaar geleden kregen we te horen:’Uw dochter Micha‘la is hoogstwaarschijnlijk zwakzinnig en een klassieke autist’. Jolanda Derksen, moeder van Anouschka (15) en Micha‘la (14), zag de toekomst zwaar in.”Ik accepteerde de diagnose, maar ik accepteerde niet dat het daarbij bleef”.”Gelukkig maar”, reageert Micha‘la. “Anders zat ik nu niet in 2 gymnasium op een reguliere school.” Het opmerkelijke verhaal van een strijdbare moeder en haar dochter.

38 Nieuwe kinderwebsite balansbabbels.nl kweekt kennis en begrip bij kinderen
PSYCHO-EDUCATIE
Miriam de Heer
Voor kinderen vanaf groep 6 tot en met de 2e klas van de middelbare school kunnen kinderen alles lezen over leer- en gedragsproblemen.

40 ‘De wereld wacht niet tot je handicap over gaat’ / EŽn met z’n negenen
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
Ondanks alle verschillen een hecht gezin. Roderick (19), Michiel (17), Femke (15, ADD met kenmerken van PDD-NOS), Wouter(14), jelle (14, ADHD met kenmerken van Gilles de la Tourette), Sander (10, ADHD) en Jeroen (2): dat zijn zeven kinderen van Henjo (49) en Kim Swart (39, ADHD) uit Zwijndrecht. Kim: “Ik snap niet dat zo’n gestructureerde man als Henjo met ons weet om te gaan”.

44 Balans en zorgverzekeringen
ZIEKTEKOSTEN
Melanie Rietbroek & Jacky Stuifmeel
Het is december en de nieuwe premies voor de zorgverzekeringen zijn weer bekend. Zoals u waarschijnlijk wel heeft gemerkt gaat er in 2012 veel veranderen in de basis- en de aanvullende verzekeringen. Balans zet hier voor u de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2011 op een rijtje.

46 Tevreden over je school / ‘Een kind dat zich niet veilig voelt, kan niet leren’
BALANSAWARD
Irene Hemels en Arga Paternotte
Ouders van de Gooise Daltonschool loven de de samenwerking met de basisschool. “Een kind dat zich niet veilig of gewaardeerd voelt, kan niet leren. Het welzijn van het kind staat hier voorop”, zegt nicole Claassen, moeder van Franca (9) met PDD-NOS en Silke (8) met ADHD. Zij nomineerde de Hilversumse basisschool voor de Balans Award, en de school kreeg hem ook.

49 Kansen
COLUMN
Natalie Boekhorst
‘De jongen greep zijn kans en werkte zijn achterstanden weg.’

50 Muziek als therapie / Het is geen wondermiddel
UIT DE PRAKTIJK VAN
Beatrice Keunen
‘Weerklank’. Deze naam gaf Carola Werger (45) vijf jaar geleden aan haar praktijk voor muziektherapie. Omdat muziek weerklank kan bieden aan kinderen en volwassenen, die om allerlei redenen moeite hebben om hun emoties te uiten. “We beseffen soms te weinig hoeveel emoties er in de ander leven”.

52 Recensies van boeken
Angst en boosheid
Angst bij kinderen
– Overweldigende emoties
– Zorg voor kleuters
– Kwijt en afgeleid

55 Belangenbehartiger Rianne van Lomm: ‘Er is nog veel werk te verzetten’
EEN KIJKJE IN DE REGIONALE KEUKEN
Maria van Amerongen
Ze wil het makkelijker maken voor andere ouders. Om die reden zet Rianne van Lomm (38) uit Eindhoven zich in als vrijwillig belangenbehartiger voor Balans. “Ik vind het moeilijk als kinderen buiten de boot vallen door regels die er zijn”.

56 Balans regionaal
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

59 Actief worden voor Balans?

63 Balans service

64 Colofon