Wereld van het jonge kind — Jrg. 48 (december 2020) nr. 4

06 De intelligentie en het IQ
Martine Delfos
Intelligentie is niet te meten en de IQ-test kan niet betrouwbaar de intelligentie van een individu meten. Onderzoek laat dit al ruim honderd jaar zien (Delfos, 2020a). Maar we lijken het toch niet te kunnen laten. Bij jonge kinderen zouden we volslagen afstand moeten doen van (IQ-)tests.

12 Mediawijs in het Muizenhuis
Sanne Respen
Een bakkerswinkel met kleine broodjes en gebakjes, kamers met mini-schilderijtjes aan de muur en een lambrisering van ijslollystokjes. Wie kent het Muizenhuis niet? In dit drie meter hoge huis, gemaakt van kartonnen dozen en papier-maché, is van alles te zien en te beleven met muizenbewoners Sam en Julia. Het biedt niet alleen veel details om met kinderen naar te kijken, maar ook tal van mogelijkheden om met diverse media de taalontwikkeling te stimuleren.

18 Sensitieve responsiviteit
Dorien Stolwijk en Lisanne Quinten
Het coronavirus is nog steeds onder ons. Scholen en opvang zijn open, maar de onrust blijft. Er zijn leerkrachten en pedagogisch medewerkers met klachten. Dit vraagt om aanpassingen in de organisatie of zelfs, in nood, het naar huis sturen van groepen.

32 De PLG in het kindcentrum : samenwerking voor- en vroegschool
Margreet Louw en Marjan van der Maas
Een professionele leergemeenschap (PLG) ontstaat wanneer leerkrachten en pedagogisch medewerkers met elkaar samenwerken, informatie delen, een onderwerp onderzoeken en werken aan het verbeteren van de onderwijspraktijk. Binnen het integraal kindcentrum (IKC) en de samenwerking tussen voor- en vroegschool liggen kansen om met behulp van een PLG een kwaliteitsslag te maken.

26 Op de schouders van Janusz Korczak
Joop Berding
‘If I have seen further, it is by standing on the shoulders of giants’ (Isaac Newton, 1676). Wanneer je de traditie kent waarin je staat, zie je meer. Dit geldt ook voor professionals die met het jonge kind werken. Op welke onderwijstheorieën berust jouw werk? Aan welke pedagogen ben jij schatplichtig? Op wiens schouders sta jij? In deze serie geven we je de woorden om je werk van vandaag te kunnen beargumenteren. Deze keer: Janusz Korczak.

En verder

11 Social
17 
Aan de slag!
22 Kinderboeken
25 Lezersactie
31 Vakliteratuur
36 Agenda
37 Column
38
Goudeerlijk