Wereld van het jonge kind — Jrg. 45 (februari 2018) nr. 6

04 Ouders als buddy voor elkaar
Peter de Vries
Jezelf inleven in kinderen is al een kunst, laat staan je verplaatsen in hun ouders. Ouders die blijven ‘hangen’ in zorgen en niet in willen zien dat er iets met hun kind is, kosten veel energie. Er zijn ook ouders die gezonde empathie nodig hebben. Een oplossing: ouderbuddy’s creëren.

10 Rekensterke kleuters uitdagen
Ina Cijvat en Marianne Espeldoorn
Hoe daag je rekensterke kleuters uit tijdens rekenactiviteiten? Dit is een complexe vraag die veel leerkrachten aan zichzelf stellen. Ontdek hoe juf Lisa, leerkracht van groep 1/2,een beredeneerd aanbod creëert voor haar rekensterke kleuters.

16 Taalleren in communicatie
Anouk Middelkoop-van Erp
Taal is de basis om te communiceren en te leren. Professionals gebruiken dan ook veel taal als zij in allerlei situaties in gesprek zijn met jonge kinderen. Deze gesprekken zijn echter lang niet altijd taalrijk genoeg. Hoe maak je gespreksituaties met kleuters en peuters taalrijker?

22 Genderbewuste bril opzetten
Evelien de Batselier, Femke Steeman en Kirsten Devlieger
Jezelf bewust zijn van het aspect ‘gender’ biedt kansen om kinderen te laten groeien in alle facetten. Kinderen krijgen zelfvertrouwen als ze mogen zijn wie ze zijn, mogen spelen met wat materialen waar ze mee willen spelen en hun eigen expressiviteit zelf mogen ontwikkelen.

28 Bewegingslessen met uitdaging
Martin van Rooijen en Judith Stolwijk

Rubrieken
09 Aan de slag!
15 Prentenboek van de maand
20 PrentenboekIndruk
26 Donderstenen
27 BoekIndruk
32 Journaal
34 Verwacht in HJK