Wereld Van Het Jonge Kind — Jrg. 38 (september 2010) Nr. 1

4 De wereld van de jonge filosoof
Jo Nelissen
Er gebeurt veel in het leven van een opgroeiend kind. Alison Gopnik doet in De kleine Filosoof verslag van onderzoek naar de ontwikkeling van jonge kinderen. Het kind legt zelf de basis, maar kan daarbij niet zonder de hulp van volwassenen. Nieuwsgierige onderzoekers…

7 Schilderen als Kandinsky
AAN DE SLAG !
Erica van de Kerkhof

8 Motoriek als fundament!
Kitty van de Vrede
Van nature bewegen jonge kinderen graag en veel, zo leren ze de wereld kennen. De huidige maatschappij zorgt er echter voor dat ze minder (kunnen) bewegen en passiever worden. Laat jonge kinderen daarom lekker veel (buiten) bewegen en spelen. Het belang van motoriek voor het leren.

12 De Grote TekenTentoonstelling

PRENTENBOEKINDRUK
Mathieu van Meer

14 Ontwikkeling van een eigen visie in de onderwijspraktijk
Tamara de Vos & Aleid Beets Kessens
Serie: Competentieprofiel Leerkracht Jonge Kind. Studenten moeten tijdens hun opleiding stap voor stap een eigen onderwijsvisie ontwikkelen om ten slotte vanuit hun eigen visie te kunnen werken. Hoe kunnen stagebegeleiders en mentoren de studenten hierin ondersteunen?

18 Z— doe ik dat: Kleutergedichten

Arjen Boswijk
Wanneer je wilt weten wat jongste kleuters denken moet je met ze in gesprek gaan. Op de Nassauschool in Groningen zoeken de kinderen uit groep 8 hun vierjarige schoolgenootjes op in hun klas en praten regelmatig met ze. Samen maken ze er daarna gedichten van.

22 Zonder bijen geen appels en peren

Inge-Britt Koren
‘Honing is vies’, roepen sommige kleuters. Volgens Hetty Kastelein van imkerij ’t Schuurtje in Loodsrecht komt dit doordat de kinderen niet weten wat het is en hoe het gemaakt wordt. Een probleem dat wordt onderstreept door het Platform Boerderijeducatie. We komen niet meer dagelijks in aanraking met de natuur om ons heen en weten daardoor niet meer hoe insecten leven en welke belangrijke rol zij vervullen. Om hier verandering in te brengen gaan de kleuters van de Tweemaster uit Naarden op bezoek bij ’t Schuurtje: een plek met echte bijen, bloemen en honing. Zien, horen, ruiken, voelen en proeven bij imkerij ’t Schuurtje

25 Vers van de pers

Herbert Mouwen
Alarm! Alarm!

26 Sterre: Laatste aflevering
STERRE
Jacqueline Tournier
Buig, wijd en sluit

28 Opvoeden – een kwestie van stijl

Hans van Crombrugge
Of leerlingen zich op school goed voelen, aangenaam in de omgang zijn en goed presteren, wordt bepaald door de wijze waarop ze thuis opgevoed worden. Ouders be•nvloeden hun kinderen door de manier waarop ze met hen omgaan.

32 Journaal
– Het jonge risicokind
– Schrijfwedstrijd HJK/JSW: stem! De selectie op de site van HJK
– Week van het geld
– Agenda
– Sesamstraat
– Rupsen horen poepen

34 ‘De Boomhut’
PRENTENBOEK VAN DE MAAND