Wereld Van Het Jonge Kind — Jrg. 36 (februari 2009) Nr. 6

4 Afscheid nemen valt niet mee
VAKTHERAPIE
Marcella Klamer, Greet Caminada
HJK september opende met een artikel over vaktherapie in het basisonderwijs. De belangstelling was groot: het regende verzoekjes op de redactie. Daarom nu aandacht voor een specifieke case: een jong kind, dat verschillende verliezen moet verwerken.

10 Groen in de kinderopvang
NATUUR
Kees Both
Contact tussen kinderen en natuur is o zo belangrijk. Dit onderstreept ook het Pedagogisch kader Kindercentra 0-4 jaar. Kees Both laat zien dat de kinderopvang goede mogelijkheden biedt!

18 Een goed begin is het halve werk
KANSRIJKE START IN DE OCHTENDKRING
Edith Pijpers-Streefkerk
Kan Amerika ons iets leren? Edith Pijpers weet ŽŽn ding zeker. Dat is dat de Morning Meeting op Mission Hill haar raakt. Een pleidooi voor de ochtendkring, die tegemoet komt aan de basisbehoefte van kinderen.


En verder:


16 Engels voor kleuters
INGEZONDEN
Tine Stegenga-Burgers, Nelly de Visser
In het novembernummer van HJK publiceerde Bert van Oers een column over Engels voor kleuters. Terwijl rond moment van verschijning, 19 november, op de Christelijke Hogeschool Ede een symposium plaats vond onder de titel “Wereldtaal voor een Wereldschool”. Had hij deze bijeenkomst bezocht, dan had hij vast een andere column geschreven!


22 Samen Tommie’s verjaardag vieren
SESAMSTRAAT
Isabel Peters
Het laatste artikel in de serie over Sesamstraat gaat over ouderbetrokkenheid. Hoe kun je als leerkracht ouders betrekken bij het thema en activiteiten in je groep? Isabel Peters laat met drie praktijkvoorbeelden zien hoe Sesamstraat een verbinding kan zijn tussen school en thuis.


26 Buiten spelen en leren
KLEUTERS IN DE BASISSCHOOL
Greet Caminada
De meeste kinderen vinden buiten spelen de leukste activiteit op school. De meeste kleuterleerkrachten vinden het heel ontspannend. Maar ook dit onderdeel vraagt de inzet van de leerkracht om de kleuters optimale ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.


Rubrieken:


9 Pas op voor de gnaskop!
AAN DE SLAG!


14 PrentenboekIndruk
Prinsesjes zijn niet altijd blond


25 Toets u wel genoeg
COLUMN
Sieneke Goorhuis-Brouwer


30 BoekIndruk
Kind in evenwicht en warmte

31 Sterre
COLUMN
Jacqueline Tournier


32 Journaal


34 ‘Dit is heel wat voor een kat’
PRENTENBOEK VAN DE MAAND


34 Colofon