Vrije Opvoedkunst — Jrg. 77 (herfst 2014)

 

2  Beste lezer
Rob Tuk

3  Wereld der doden
W.F. Veltman

6  Het wonder van Limburg
Paul Kooijman
In de afgelopen acht jaar is het aantal leerlingen op vrijescholen met 22% gegroeid (1464 leerlingen). In het schooljaar 2012-2013 was de groei op de dertien bovenbouwscholen met ruim 8% een stuk hoger dan op de basisscholen (3,1%). Vrijescholen groeien, terwijl het reguliere onderwijs krimpt door de afname van het aantal Nederlanders. De groei van de bovenbouwen is niet overall gelijk. Zutphen en Groningen groeiden in de afgelopen acht jaar met 4%, Zeist, Eindhoven en Nijmegen groeiden 18%, en Noord- en Zuid-Holland groeiden 26%.

10  Rudolf Steiner – Alchemie van het alledaagse
PERSBERICHT
De redactie

12  Kinderboeken
Anke Wagemaker
– Liever dan lief ; Bente Jonker
– Kijk, de vogel zingt ; Bente Jonker
– Het wereldje van Beer Ligthart ; Jaap ter Haar
– Tatatoeks reis naar de kristalberg ; Jakob Streit
– Het sleutelkruid – Paul Biegel

16  De overstap naar de vrijeschool
Michaela Westera
Ze zaten alle drie op een Montessori-basisschool in Zutphen, maar maakten na de basisschool de overstap naar de bovenbouw van de Vrije School de Berkel (nu Vrije School Zutphen). Broers Jochem (26) en Stijn (22) en zus Caro (25) vertellen waarom zij die overstap maakten, hoe zij die ervaren hebben en hoe zij terugkijken op hun tijd op de vrijeschool.

18  God ziet de waarheid, maar zegt haar niet meteen
Verzorgd door Rob Tuk
186 jaar geleden werd Leo Tolstoi (1828-1910) geboren. Tolstoi was een meesterverteller, hoog tijd om eens een van zijn mooie verhalen op te nemen in ons blad…

24  2B of niet 2B
De redactie

25  Liefde voor het leven
LIEFDE VOOR HET LEVEN
Geraldina Metselaar
Liefde voor het leven betekent ook liefde voor lekker en gezond eten. Want eten met liefde en liefde voor het eten, houden ons springlevend. Mooi om te zien dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een gezonde levensstijl. Dat was goed zichtbaar op hét eerste biologische lifestylefestival EKOTown, een initiatief van de biologische supermarktketen EKOPlaza. Ik sprak er over met biologisch-dynamisch bijenimker in opleiding en paardenfluisteraar Deborah Post. ‘Wat ik met paarden bereik, kan toch ook met bijen?’ TV-kok Prins van den Bergh: ‘Gezond eten is leuk en simple!’ En Pajarita Negrita…

28  Geworden wie je bent…?
Jan Alfrink
Monique Rang is in Amstelveen geboren, op 25 maart 1954. Ze is de oudste in een gezin van drie meisjes. Het jonge gezin woont op dat moment bij opa en oma in huis. Vanaf haar eerste tot haar vierde levensjaar woont ze in Zuid-Afrika. Daar zijn ook haar twee zusjes geboren, maar ze herinnert zich deze periode niet echt…

34  Passie voor pedagogie
Paul Kooijman
Het is typerend voor Annemarijke ten Thije en Danielle Buysman dat zij als kado voor het tienjarig bestaan van de Werfklas een symposium vroegen. Niet een kado voor henzelf of een kado voor de klas, maar een kado voor hun missie, want zo kun je het rustig noemen.

38  Een beleving van de Zutphense Zomercursus
Michaela Westera
In de zomervakantie ging ik, als drieëntwintigjarige naar-een-baan-zoekende-leerkracht, naar de Zutphense Zomercursus. Tussen de broeierige lange dagen, het zonlicht, de stillere straten en de volle stranden en het gras tussen het zand dat op de duinen waaide, lag een week waaraan ik vol verwachting begon.

41  Zutphense Zomercursus 2014
Een cursist
Een week samenvatten in een artikel is ondoenlijk, een klein kijkje in de week kan wel… Onderstaand schrijven geeft een impressive van een week vol enthousiaste collega’s van vele scholen in België en Nederland, docenten en gastsprekers.

44  Het verhaal van een vlieger
Een jongen had met zijn vader een vlieger gemaakt. Dat was een waar kunstwerk geworden, waar zij de hele winter aan gewerkt hadden. Het lichte houten kruis was omgeven door mooie doorzichtige kleuren die in levendige vormen omhoog golfden…

46  Het ‘Still face’-experiment
Guido Smeting
In de jeugdcultuur van onze westerse samenleving is ‘cool’-zijn al tientallen jaren in zwang. In films, reclames, muziek, in sociale situaties en ook in groepsgedrag is een ‘onbewogen’ gezichtsuitdrukking, en een fysieke expressive met een ‘sausje’ van onverschilligheid, een synonym voor ‘kracht’ en ‘onkwetsbaarheid’. In de taal van jonge mensen klinkt terugkerend ‘chill’ en ‘chillen’ als ‘vergrotende trap’ van ‘cool’, waarmee ‘kwetsbare’ hartewarmte afkoelt naar een ogenschijnlijk onkwetsbaar en ‘relaxt’ niveau van ‘onderkoeling’. Poliair daaraan is er een groepscultuur van ‘oververhit’ provocerend gedrag, naast een over-sympatisch alles van en bij elkaar ‘lief en schattig’ vinden (vooral bij meiden). Kortom; er is iets aan de hand met de ‘warmtehuishouding’ van onze relaties.

50  Moed
JAARFEESTEN
Loïs Eijgenraam
De zomer heeft haar zonnekracht volop gegeven. Hemel en aarde hebben elkaar in alle glorie en pracht aangeraakt. Nu trekken zij zich weer van elkaar terug: de eerste bladeren kleuren, bessen rijpen, noten vallen, de eerste vogels trekken weer weg… 29 September is de dag ter ere van aartsengel Michaël, de aardsengel die als opdracht heeft de mensheid te helpen om met moed en (ijzer)kracht in het leven te staan, rechtop, tussen hemel en aarde, en verbonden met de werelden om zich heen.

54  Opvoeden en tandenwisseling
Peter Evers

58  Boeken
Ria Edelman & Rob Tuk
– Vier sprookjes ; W.F. Veltman

60  Crazy loom
KNUTSELIDEEËN VOOR DE HERFST EN DE WINTER
Katja Kaiser
Er is een nieuwe rage onder de jeugd, die ‘crazy loom’ heet. Het is een knooptechniek en lijkt een beetje op scoubidou, maar in plaats van plastic draad gebruik je gekleurde elastiekjes. Er hoort een speciaal miniweefraam bij, de ‘loom’, en ook met een gewone haaknaald kun je met de elastiekjes van alles maken, zoals sieraden, sleutelhangers, kleine figuurtjes en zelfs poppenkleertjes en accessoires. Als je wat ervaring hebt opgedaan, kun je bovendien zelf je eigen ontwerpen maken. Het schijnt dat dit niet alleen bij meisjes, maar ook onder de jongens heel populair is. Hier volgen een paar leuke beginnersprojecten die je hopelijk nog niet bent tegengekomen.

65  Het eikenloof
Michael Bauer