Vrije Opvoedkunst — Jrg. 75 (maart 2012) Nr. 1/2

2 Beste lezer
REDACTIONEEL
Rob Tuk

3 Pasen

W.F. Veltman
Het feest van Dood en Opstanding van Jezus Christus is het feest van de Genezing. In de vier seizoenen van het jaarverloop richten wij ons tot vier grote, kosmisch-hemelse wezens, die wij aartsengelen noemen. De Lente-Geest is de geest van de planeet Mercurius. Zijn naam is Rafael.

7 Geen berg te hoog
LIEFDE VOOR HET LEVEN
Geraldina Metselaar
Die liefdes van mij lijken net de Pyrenee‘n en soms de Mount Everest. Hoog en ongenaakbaar. Kwetsbaar en wonderschoon. Op mijn weg door het leven stuit ik bruusk op generatiekloven en grillige puberites. Maar het blijven kinderen. En kinderen, denk maar aan het kind in jezelf, willen niets liever dan een moeder die onvoorwaardelijk van ze houdt. Dus moeders: op naar de top.

8 Op naar een pestvrij bestaan / Leerlingbemiddelaars spelen het klaar
Geraldina Metselaar
Hoe graag we het ook zouden willen, een school zonder conflicten bestaat niet. Helaas. Maar de leerlingbemiddelaars die laveren tussen ruzi‘nde partijen zijn een pure aanwinst. “Het is mooi om te zien als leerlingen na een bemiddeling weer samen in de kantine zitten!” Aan het woord zijn leerlingbemiddelaars van de Vrije School Den Haag en het Montaigne Lyceum in Ypenburg.

10 Waldorf aan de West-Kaap
OVER DE GRENZEN
Saskia Barkmeijer-Sanders i.s.m. Sigrid Blokker
In oktober 2011 heb ik deelgenomen aan een reis, georganiseerd door het Internationaal Hulpfonds (IHF). Truus Warrink, Zuid-Afrika-correspondente van het IHF, organiseerde deze reis ‘Waldorf aan de West-Kaap’, samen met haar man Hans, omdat zij, gegrepen door haar contacten, door de scholen en door het land, haar enthousiasme met anderen wilde delen. In dit artikel enkele hoogtepunten uit deze reis.

14 Zorgeloze-takken-zorgen verdwijnen al gauw, als sneeuw voor de zon
KINDERBOEKEN
Maria Lagaay
– Het Bosboek
– Een huis in het bos
– Mijnheer Eekhoorn en de bezoeker van de blauwe planeet
– De Blauwe Vogel
– Waar zijn Joko’s vriendjes?
– Een dag achterstevoren

18 Leesproef
Lo•s Eijgenraam
Onlangs was Ewald Vervaet op bezoek op de IJsselschool in Zutphen. Hij was uitgenodigd voor een gesprek over leren lezen, kleuters en letters…

20 Rudolf Steiner, een biografie / Bespreking van een boek van W.F. Veltman
BOEKEN
Arnold Sandhaus
Een vriend die ik vroeg wat hij vond van een gezamenlijk bezochte voordracht antwoordde: “Ik heb nu heel wat mensen horen spreken over Rudolf Steiner en over allerlei antroposofische onderwerpen. Tegenwoordig stel ik me eigenlijk nog maar ŽŽn vraag: Opent deze spreker mij een deur naar Rudolf Steiner of gaat hij erv——r staan?”

21 De slag van de vogels
Een sprookje uit: Popular tales of the West-Higlands, volume 1 door J.F. Campbell.

29 HenS Initiatieven presenteert de nieuwe themadag: Kind & ik 2012. Zien en gezien worden
Zaterdag 31 maart van 10.00 tot 17.00 uur.

30 De wordende mens
Ewald Vervaet
‘Heden verdwijnt in de opvoeding geheel de opvatting van de wordende mens’, aldus Rudolf Steiner op 21 augustus 1919. Achteraf bekeken blijkt het jaar 1919 een scharnierjaar te zijn. De eerste vrijeschool wordt geopend en de Zwitserse bioloog Jean Piaget (1896-1980) gaat de prehistorische wortels van het wetenschappelijke denken bij het hedendaagse kind onderzoeken.

33 Toen ik een jaar of tien was…
OVER DE GRENZEN
Nans Kruseman
Toen ik een jaar of tien was, wachtte ik ’s winters bij het wakker worden altijd op de eerste auto die ik langs ons huis hoorde rijden. Ik hoopte op een gedempt, nauwelijks hoorbaar geluid, want dat betekende dat het gesneeuwd had.

34 Feestelijke opening Vrije School Bussum
Paul Kooijman
Op vrijdag 7 oktober 2011 werd de Vrije School Michael, de BSO Michael en het peuterhof Windekind in Bussum feestelijk geopend.

36 Een dag georganiseerd door ‘De Levensboom’, landelijke sprookjeswerkgroep
VERSLAG
Lo•s Eijgenraam
Op 25 februari jl was er in het Ita Wegmanhuis een landelijke sprookjesdag.

37 “Minister, volg de ontwikkeling van kinderen en laat ouders met rust!”
Ewald Vervaet
De minister van onderwijs roept via een brief aan de Tweede kamer ouders op om meer tijd te steken in het leren van hun schoolgaande kinderen (de Volkskrant, 30 november). Daar zijn veel reacties op gekomen, vooral in de sfeer van gezin en emancipatie. Heel terecht, maar onbesproken blijft zo dat haar oproep het failliet van het onderwijsbeleid moet afdekken.

38 Het ei
JAARFEESTEN
Lo•s Eijgenraam
De diepere betekenis van het ei.

42 Knutselidee‘n, een kleurig recept en uittips, lente/Pasen / Twee bijzondere technieken voor het versieren van eieren
Katja Kaiser
– Eieren met patronen van bloemen en bladeren
– Plastic eieren versieren met Chinese symbolen en tekens
– Nestkasten maken
– Een ketting met een paasei als hanger
– Uittip

46
BOEKEN
– Mag ik ook?
– Meedoen en leren – Psychologie en pedagogiek van het jonge kind