Vrije Opvoedkunst — Jrg. 74 (september 2011) Nr. 5/6

2 Beste lezer
REDACTIONEEL
Rob Tuk
De zomer is weer achter de rug en VOK gaat digitaal.

3 Over het kleine kind [3] / De vraag van het kind

W.F. Veltman
Nu de bezuinigingen van de overheidsuitgaven de subsidies van crches gevoelig raken en de kosten van deze instellingen zullen stijgen, is het wellicht het moment om de volle aandacht niet op het economische aspect van de opvang van baby’s en dreumesen te richten, maar op het probleem “wat vraagt het kleine kind van ons?”

7 Kinderspreekuur / Gezondheid, ziekte, opvoeding
BOEKEN

8 Micha‘l
Loek Dullaart
Uit het boek: ‘Jaarfeesten als inwijdingsweg’. Micha‘l is de aanvoerder van alle engelen, van al de negen engelrijken. Hij bestrijdt de kwade krachten, de slang en de draak, Lucifer en Ahriman. Als je die beiden hun plaats wijst, sta je op de plaats van de mensheidspresentant, van Christus.

14 Wankel universum
LIEFDE VOOR HET LEVEN
Geraldina Metselaar
Soms, nou heel soms dan, zou ik willen dat er een babywalvisje in je tuin aanspoelt. Extra plens water erbij en iedereen uitnodigen via Facebook, Hyves of mijn Twitteraccount. Vrienden, kennissen, de pers, flink betalende toeristen van over de hele wereld zullen richting Den Haag stromen. Wedden dat ze komen? Want, heb jij weleens gehoord dat er een babywalvisje aanspoelt in een overwoekerde stadstuin inclusief houthakkershuisje voor de kinderen?

16 Halleluja
Tonnie Brounts
Beschrijving van een Micha‘lverhaal vertelt door Jaant Loos, het zal in 1976 zijn geweest…

18 Bericht uit de bergen
Nans Kruseman
Het is donker in de Spaanse Pyrenee‘n. Hoe (on)gewoon kan de stand van de poolster worden als je de sterrenhemel voornamelijk vanuit Nederland bekijkt!

19 Micha‘l in Palestina / Opvoeding en cultuur in de frontlinie
OVER DE GRENZEN
Cornelis Boogerd
Het conflict tussen joden en Palestijnen in Isra‘l sleept zich voort sinds de oprichting van de staat Isra‘l op 14 mei 1948. De Palestijnen noemen deze dag de ‘Nakba’, de katastrofe. Bij de herdenkingen dit jaar werd een zestienjarige Palestijnse jongen gedood. Bij de Syrische grens werden over en weer tientallen mensen gewond. De kampen verharden zich en het wordt steeds ingewikkelder om echte oplossingen te vinden.

21 Een ‘sabbatical’ in Zuid-Afrika
OVER DE GRENZEN
Angela Machiel-GuŽpin
Helpen en leren tegelijkertijd. Deze schijnbaar tegengestelde kwaliteiten zijn prachtig te combineren. Bij de voorbereiding van mijn ‘sabbatical year’, stelde ik mij ten doel om in een arme vrijeschool te gaan helpen. Om tegelijkertijd een andere cultuur te leren kennen en veel nieuwe ervaringen op te doen, koos ik voor een zwarte school in Zuid-Afrika, gebouwd aan de rand van een township en bevolkt door kinderen uit een ‘disadvantaged’ milieu.

23 Een voorkant met een verhaal…
OVER DE GRENZEN
Paul Kooijman
Traditie, ambacht en folklore zijn in Noorwegen geen loze kreten. Van de enkele tientallen overgebleven staafkerkjes zijn vaak zowel van binnen als van buiten prachtig versierd. Met afbeeldingen van dieren die vaak teruggaan naar het Noorwegen van voor het christendom, de wereld van de Edda.

26 Ook kinderen zijn liefhebbers van drama
KINDERBOEKEN
Maria Lagaay
Drama is een onherroepelijk gegeven in een mensenleven. Maar zeker ook in de levensverhalen van de goden. Kinderen houden van drama. Het is emotie, empathie en sympathie, verontwaardiging en verbazing oefenen en toetsen.
Boekbespreking over:
– De Griekse tragedies
– Diep in het woud
– Lokiloko
– De Melkweg
– Beste Bregje Boentjes
– Berre en Fleur

30 Kinderstress
OP SPREEKUUR
Thomas Kelling
Er gaat geen dag voorbij waarbij ik niet word geconfronteerd met de gevolgen van de hoge prestatiedruk die de scholen, en daardoor de kinderen, wordt opgelegd. Hoofdpijn, slaapproblemen, verlies van vreugde bij het leren en motivatie om te leren. Maar vooral de stress die gepaard gaat met de citoweken en de aanzienlijke consequenties die een slechte score met zich meebrengt.

32 De eerste ouderavond van een nieuw schooljaar
IMPULS & BALANS
Francis Teeuw
De samenstelling van de oudergroep in de kleuterklas wisselt voortdurend. Nieuwe kleuters en hun ouders komen als een kind vier is geworden en aan het einde van het jaar nemen de oudste kleuters en hun ouders afscheid. De ouderavonden zijn er ook om elkaar te ontmoeten, samen vormen wij de klas. Mijn wens is altijd: samen delen, samen zijn, samenwerken.

34 EŽn miljoen handtekeningen voor vrijheid en burgerrecht
PERSBERICHT
De Europese Alliantie van Initiatieven voor Toegepaste Antroposofie (Eliant) overhandigde op vrijdag 13 mei 2011 in Brussel een petitie met een miljoen (!) handtekeningen aan de EU-commissaris John Dalli (Gezondheid en Consumentenbescherming). De ondertekenaars vragen om wettelijke garanties dat Europese politiek en regelgeving burgers in Europa niet zal beperken in hun keuze voor een eigen leefwijze, waaronder schoolkeuzes passend bij eigen opvoedkundige inzichten, keuzes voor medische zorg en keuzes voor specifieke typen voedsel(productie). Nederland leverde verhoudingsgewijs het grootste aantal handtekeningen.

36 Kids in cyberspace / Multimediale bewustwording
Geraldina Metselaar
Weet jij als ouder nog wat kinderen allemaal op de computer of hun mobieltje doen? Wat vinden ze leuk en spannend? Wat vinden ze vervelend? Wat doet het World Wide Web met je kind? En wat doet het met jou? ‘Er zijn zoveel vragen, maar weinig antwoorden. Eigenlijk weten we niet zo goed wat we ermee moeten. Het wordt hoog tijd dat we ons multimediale bewustzijn ontwikkelen’, aldus Ferdinand Zanda.

38 ‘Ik ben het zat om het sloofje te zijn!
EERSTE HULP BIJ OPVOEDING
Lo•s Eijgenraam

40 Knutselidee‘n, recepten & uittips, herfst 2011
Katja Kaiser
– Kaarsen gieten met gedroogd fruit en herfstraapsels
– Een speer en een speerwerper
– Boodschappentas met pompoenen en kalebassen
– Quiche met blauwe kaas en peper
– Uittips

42 ‘Wacht even… blijf jij mij wel trouw?’
LEZING
Lo•s Eijgenraam
Over verwachting en vertrouwen in de relaties van de leerkracht met kinderen, ouders en collega’s. Lezing door Pia Leurs tijdens de Zutphense Zomercursus.

46 Constitutiebeelden van Sigaud (3) / Het ‘digestieve kind’
Lois Eijgenraam
In deze editie kunt u lezen over het ‘digestieve kind’, gevolgd door het ‘musculaire’ en het ‘respiratoire kind’. Deze beelden zijn gericht op de fysieke ontwikkeling van kinderen tussen de 0 en 7 jaar.