Vives — (september 2016) nr. 151

04 Vives actueel

06 Het hoogste woord

07 Onderwijsondernemer

08 Startup

10 Digiwijzer over de grens
Jongeren veilig leren omgaan met digitale media blijft een hot item. Vwo-3 leerlingen werken online samen met leeftijdsgenoten uit onder andere Frankrijk, Denemarken en Bulgarije aan het project Better be Safe than sorry. Hierbij geven zij elkaar tips over privacy en veilig foto’s delen en wat je kunt doen tegen cyberpesten, gameverslaving of plagiaat. Vives ging op bezoek bij St. MichaĆ«l College in Zaandam om te vragen naar hun ervaringen.

12 Gadgets en goodies

13 betekening

14 Portret Paul Laaper

16 groen gelinkt

17 Workshop

18 Virtual Reality in het onderwijs
Vanuit zijn eigen interesse en enthousiasme voor Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) laat Raoul Teeuwen het liefst zo veel mogelijk mensen in het erwijs ermee kennismaken. Zo stuurde hij vanuit zijn werkgever SURF net 1.700 VR-brillen onderwijsland in en verzorgt hij sessies over VR en AR. In dit interview werpt Raoul een blik in de toekomst van het onderwijs.

20 gewoon speciaal

22 onderwijslinks

24 Vives Prijzenfestival
De vorige editie van Vives Magazine was het 150e nummer, die wij vol trots hebben uitgegeven. Om dit te vieren hebben we jullie gevraagd om deel te nemen aan vives Prijzenfestival, waarbij mooie onderwijs prijzen beschikbaar zijn gesteld door onze partners. We vroegen om echte Vives vakantiefoto’s en die hebben jullie ons massaal toegestuurd! Op pagina 24 vinden jullie een overzicht van de leukste ingezonden Vives-vakantiefoto’s.

26 recensies

28 Susan tipt apps

29 Prowise apps

30 Workshop

32 Ontwerpend leren met Design Thinking
Veel scholen ervaren de beperkingen van lesmethodes als het gaat om het ‘aanleren’ van vaardigheden en houdingsaspecten. Leraren zijn wel gemotiveerd om bij te dragen aan curriculumontwikkelingen om dit te verbeteren maar zoeken vaak nog naar werkwijzen om dit gezamenlijk en effectief aan te pakken. Dit artikel beschrijft hoe je Design Thinking praktisch kan toepassen om al lerend te werken aan de onderwijskwaliteit.

34 Eduware

36 Daar zit muziek in

37 Ict-mannen vs ict-vrouwen

38 Gynzy I-pads

40 Klant is koning

42 Wat maak je me nou

44 Column Albert Lubberink

46 Colofon | vooruitblik | agenda