Vives — (november 2015) nr. 147

04 Vives actueel

09 Clubnieuws

10 Hoogste woord

11 Onderwijsondernemer

12 Startup

13 Betekening

14 Klant is koning

17 Waakzaam dienstbaar digitale wereld

18 Week van de mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid vraagt jaarlijks aandacht voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik bij kinderen. Dit jaar staat het thema ‘Media & Respect’ centraal. Wat deel je wel, wat niet en waarom [niet]? Kortom, wat is online respect en wanneer ga je te ver?

20 Schooltools

21 Mediaklas van Inge
We volgen met VIVES dit schooljaar de klas van docent Inge Spaander. Ze is dit jaar begonnen als docent Media & Entertainment op Thorbecke Nieuwerkerk waar leerlingen naast de vakken uit het curriculum ook een profielvak naar keuze volgen. In dit artikel zullen we kennismaken.

22 Onderwijslinks

24 Interview

26 Recensies

28 Eduapp

29 Prowise

30 Workshop

31 Gewoon speciaal

32 Scratch
In augustus van dit jaar was de Universiteit van Amsterdam gastheer van de Scratchconferentie. Hier gaven de bedenker van Scratch professor Mitch Resnick en zijn collega Beat Döbeli Honegger tien redenen waarom coding belangrijk is voor de toekomst.

34 Eduware

36 Ken je auteursrechten
Je hebt tegenwoordig ook in het onderwijs al snel te maken met [auteurs]rechten en de mogelijke problemen die kunnen ontstaan als je daar onzorgvuldig mee omgaat. Je hoeft echt geen jurist te worden maar het is handig als je weet wat het auteursrecht inhoudt.

38 Media empowerment
Kinderen zijn steeds jonger al zelfstandig bezig met de media. Vaak zonder toezicht van volwassenen. Het is daarom nodig om kinderen, zelfs de allerjongsten onder ons, krachtiger te maken in hun gebruik van de media.

40 Gluren bij de burens
Hoe kunnen we onze kinderen mediawijzer maken? Deze vraag leggen we voor aan futurist en trendwatcher Tony Bosma. Kinderen kritisch leren denken is volgens hem het fundament.

42 Portret

44 Column

45 Colofon/vooruitblik/agenda