Vives — (november 2014) nr. 142

04 Vives actueel

09 Schooltools
Vives heeft weer verschillende handige en interessante gadgets op een rijtje gezet. Deze keer zijn er sprekende wasknijpers, elektronicamodulen, een pen waarmee je in 3D kunt tekenen en een wereldkaart die je open kunt krassen.

10 Brutale vragen

11 Schoolleider/start up

13 Betekening

14 Klant is koning

16 Mediawijze leraren, logisch toch?
Gezien de wettelijke opdracht voor scholen om aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale integratie, zou het vanzelfsprekend moeten zijn voor docenten om mediawijs te zijn en mediawijs te handelen. Vives bespreekt wat dit inhoudt en waarom het belangrijk is.

18 Thema mediawijsheid

20 Wachtwoorden beheren
Voor veel online diensten heb je een account nodig. Elke keer hetzelfde wachtwoord gebruiken is gemakkelijk maar niet veilig. Om dit probleem te tackelen, kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager zoals ‘LastPass’.

21 Valt er hier nog wat te leren

22 Onderwijslinks

26 Recensies

28 Eduapp

20 Vives kijktips

32 ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’
Vives sprak met Rinda van Besten (voorzitter van de PO-raad) over de verbeteringen in het onderwijs. ICT kan ervoor zorgen dat we ieder kind bieden wat het nodig heeft.

34 Eduware

36 Blogpodium

38 United4Education
Gebaseerd op de uitgangspunten van de transitiekunde heeft de groep achter United4Education als doel om het onderwijs te ‘kantelen’. Recente ontwikkelingen zichtbaar te maken, te bundelen en zo de overgang naar een nieuw systeem versnellen.

40 Onderwijsrelaties

42 Portret Patrick Koning
Na gewerkt te hebben in de snelle consultancywereld gooide Patrick Koning het roer om. Hij is nu werkzaam als docent ICT op het Koning Willem I College en heeft als doel om mediawijsheid college breed op de kaart zetten.

44 Column Frank Jongbloed

46 Colofon/vooruitblik/agenda