Vives — (mei/juni 2015) nr. 145

04 Vives actueel

09 Schooltools

10 Brutale vragen

11 Schoolleider/start-up

12 Vives Academy

13 Betekening

14 Klant is koning

16 Eduscrum
Scrum een revolutionaire manier om sneller, beter en flexibeler te werken. IT-bedrijven als Google, Apple en Facebook, maar ook autobouwers als Tesla en Saab hanteren scrum als projectmiddel. Lees hier hoe je Scrum in jouw klas kan gebruiken.

18 ICT & Onderwijs
OMO ICTO (OMO ICT & Onderwijs) is een werkgroep met als doel het delen van kennis, van ervaringen en van projectresultaten op het raakvlak ICT en onderwijs binnen de OMO scholen. Hoe dat in z’n werk gaat, lees je hier.

20 Workshop

21 Onderwijsondernemers

22 Onderwijslinks

26 Recensies

28 Eduapp

30 Kijktips
In de rubriek Kijktips verzamelen we interessante documentaires, films en video’s waarvan we denken dat ze de moeite waard zijn om te bekijken voor een ieder die in het onderwijs werkt. Sommigen zijn ook om in de klas samen met de leerlingen te bekijken.

32 De stem van de leraar
In 1999 was Joost Kentson de eerste Leraar van het jaar. Nu is hij voorzitter van de Onderwijscoöperatie. Deze jonge organisatie van, voor en door leraren, bundelt de krachten en staat ten dienste van alle leraren in Nederland.

34 Eduware

36 Vrouwenblog
Op 7 januari 2013 zag de weblog Onderwijswijven.nl het daglicht. Op Twitter was er een balorig momentje zoiets als de mannen tegen de vrouwen. Het gevolg waren de sites onderwijskerels.nl en de site onderwijswijven.nl.

37 Blogger aan het woord

38 Onderwijsinitiatieven

40 Elkaar beoordelen
Wanneer er geen aandacht voor de presentator is.. Wat doe je dan? Je betrekt de klas en laat de leerlingen de presentatie beoordelen. Docenten gebruiken dit soms als zoethoudertje, maar beseffen onvoldoende dat ze eigenlijk goud in handen hebben.

42 Portret

44 Column.

46 Colofon/vooruitblik/agenda