Vives — (januari 2017) nr. 153

04 Vives actueel

06 Hoogste woord

07 Onderwijsondernemer

08 Start-up KomenskyPost

10 Verslag Devoxx4kids

12 Schooltools

14 Portret Louis Hilgers

16 Arduino in de klas
Vorig jaar begon ik voor mijn onderbouwklassen te experimenteren met Arduino. Maar de kwetsbaarheid van het materiaal en de kosten van een experimenteerset leken een belemmering. Na wat zoeken op internet en een bestelling in China waren de bezwaren verdwenen en liet ik na enige oefening mijn leerlingen zelf aan de gang gaan met de hard- en software van Arduino.

18 Boekrecensie

20 Gewoon speciaal ICT

22 Onderwijslinks

26 NOT-bijlage
Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2017 opent de NOT haar deuren in de Jaarbeurs in Utrecht. Onderwijsprofessionals uit het KO, PO, VO en MBO kunnen hier vijf dagen lang terecht voor inspiratie, de nieuwste trends en ontwikkelingen, diverse leuke activiteiten, workshops, presentaties, begeleide innovatieroutes en diverse optredens. In deze bijlage vind je een plattegrond, overzicht van interessante kennissessies en een lijst met genomineerden van de NOT Innovatie Awards.

36 Susan tips apps

38 Docent laat je zien online
In de media is er tegenwoordig meer aandacht voor alles wat niet goed gaat, dus ook wat niet goed gaat in het onderwijs. Blijkbaar is positief nieuws geen nieuws! Maar daar kunnen docenten een verandering in brengen. Docent zijn is een belangrijk vak, hier mag je zeker trots op zijn. Maar delen wij die trots ook? Wat vertel jij als docent op een verjaardagsfeestje? Op de social media? Laat jij die trots zien of doe je mee met de algehele malaise?

40 Handreiking ICT-bekwaamheid

42 Eduware Languagenut

44 Interview met Pedro de Bruyckere
Jongens zijn beter in wiskunde. Nieuwe technologie veroorzaakt een revolutie in het onderwijs. Pedro de Bruyckere ontrafelt deze en andere onderwijsmythes. De lerarenopleider, onderzoeker en auteur is een veelgevraagd spreker die zijn bevindingen graag met ons deelt via zijn blog. Wij gingen met hem in gesprek.

46 Onderwijsambassadeur

48 Wat maak je me nou?

50 De mediaklas van Inge

52 Column

54 Colofon | vooruitblik | betekening