Vives — (januari 2015) nr. 143

04 Vives actueel

06 Schooltools

08 Brutale vragen

09 Schoolleider/start-up

10 Blogger aan het woord

12 Eduapp

14 Klant is koning
Programmeren is Nick Jordan zijn grootste hobby. Om zijn opgedane kennis te delen met andere kinderen, zette hij JorCademy op: een website en een YouTube-kanaal over programmeren.

16 Thema techniek

18 Technasium
Hamers, beitels, zagen en robuuste werkbanken. Hier maken leerlingen echte producten voor echte werkgevers. We nemen een kijkje in de werkplaats van het technasium van scholengemeenschap ISW Hoogeland.

20 Workshop

22 Onderwijslinks

26 Recensies

28 NOT Beursspecial 2015
Het bezoeken van een beurs is natuurlijk heel interessant om je kennis bij te spijkeren en nieuwe dingen te leren, maar hoe haal je het maximale eruit? Lees hier welke presentaties wanneer gegeven worden en waar deze te vinden zijn.

40 Twee generaties onderwijs
Elma Cools vond het heerlijk dat ze een nichtje kreeg met wie ze op verjaardagen gezellig kon spelen. En toen dat nichtje later ook juf werd, kon ze haar goed van advies bedienen. Nu is dat nichtje Leerkracht van het Jaar, en geeft Femke Cools tips terug.

42 Portret

44 Betekening

46 Eduwarecation
Leerkrachten recenseren voor vives eduware rechtstreeks uit de praktijk. Deze keer aandacht voor de webbased programmeeromgeving Scratch 2.0.

50 ‘Er is een enorme honger naar een nieuwe aanpak’
Zijn ouders waren leraar. Desondanks liep Daan Roosegaarde als kind al snel tegen de grenzen van het Nederlandse onderwijssysteem aan. Nu schept hij functionele droomwerelden, Een inspirerend gesprek met deze ‘hippie met een businessplan’.

52 Prowise apps

54 Vives kijktips

56 Onderwijsondernemer

58 Onderwijsinitiatieven

46 Colofon/vooruitblik/agenda