Vives — (januari 2014) nr. 138

05 Ipon actueel

08 Veni vidi vives

09 Schooladvies

10 Brutale vragen

11 Schoolleider/startup

12 Bureaubladhulpjes

14 Chat
Michael van Wetering en Robert-Jan Koolman gaan in deze rubriek elke editie met elkaar in discussie over innovatie in het onderwijs.

16 Thema: Slimmer werken
Deze editie van Vives staat in het teken van Slimmer werken. Karen Visser geeft haar visie hierop en we geven handige tips om slimmer te werken. Een praktijkverhaal van het Anna van Rijn College laat zien hoe je in de praktijk slimmer kan werken binnen het onderwijs.

20 Workshop Screencast-o-matic
Als leerling de uitleg van de docent thuis bekijken en de verwerking van de leerstof op school doen. In deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe je dat precies kunt opzetten.

22 Onderwijslinks

26 Recensies

28 Eduapp

30 Vives kijktips

32 Duo-Interview

34 Gastcolumn

35 Stats

36 Blik over de grens
De leerlingen van De Zevensprong in Almere reizen virtueel heel wat af en ontdekken de leukste dingen. Wij gingen bij De Zevensprong langs en zagen dat landsgrenzen voor leerlingen allang niet meer gelden.

38 Vroeger & Nu
Boris Berlijn is docent Aardrijkskunde aan het Ashram College in Alphen a/d Rijn. Ooit zat hij er zelf in de schoolbanken en kreeg hij les van Jaap Kranenborg. Samen gaan ze in gesprek over vroeger en nu.

40 Interview

42 Portret Marijke Kral
Vives ging op bezoek bij Marijke Kral, lector Leren met ict. Het verbeteren van onderwijskwaliteit is een rode draad in haar loopbaan van onderwijsonderzoeker tot adviseur en lector.

44 Column Frank Jongbloed

46 Colofon/vooruitblik/agenda