Vives — 135-2013

5 redactioneel/inbox
7 vives actueel
9 vives actueel en column
11 quotes/agenda
19 schooltools
22 digitools
25 eduapp
26 vakweblinks
28 ipon
32 recensies en signalementen
34 eduware recensies
38 vives gaat naar school
40 portret
42 workshop
53 puzzel/column
54 colofon/vooruitblik/bon

12 Onderwijs 3.0
De ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en ict hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen – en het einde is nog lang niet in zicht. Integendeel.

16 Leren buiten school om
Scholieren bekijken filmpjes via YouTube ter voorbereiding op hun examen. Op platforms vinden tutors en leerlingen elkaar en honderdduizenden mensen nemen deel aan gratis online colleges bij universiteiten.

18 Hoe maken we informatica future proof?
Er zijn tijden geweest dat het schoolvak informatica er rooskleuriger voorstond. Op diverse middelbare scholen wordt het afgeschaft, simpelweg omdat er geen opvolgers zijn voor de overgebleven docent die met pensioen gaat.

22 Mattermap
De web-based tool mattermap helpt leerlingen en docenten online informatie te verzamelen en te ordenen in een mindmap met onderliggende hyperlinks.

34 Engels leren is een avontuur
Engelse les: daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Belangrijk is wel dat de Engelse les niet enkel bestaat uit het stampen van woordjes, maar dat de leerlingen juist spelenderwijs leren, met de hulp van uitdagend lesmateriaal.

40 WŽg met al die inlogcodes!
Het is dŽ ict-irritatie binnen het onderwijs: al die verschillende inlogcodes. Voor elke methode heb je weer een andere inlog. Dat moet anders, zo dachten vier uitgeverijen en vier distributeurs/schoolboekhandels.