Vives — 126-2012

5 redactioneel/inbox

7 vives actueel

9 vives actueel en column

11 quotes/agenda

20 schooltools

21 workshop

22 recensies en signalementen

24 vakweblinks

26 vives academie

32 eduware recensies

35 digitools

36 vives gaat naar school

38 portret

45 puzzel/column

46 colofon/vooruitblik/bon

12 o4nt: goed voorbereid de maatschappij in

In de vorige Vives vertelden Maurice de Hond en Luc de Vries al wat over het initiatief o4nt, Onderwijs voor een nieuwe tijd. In deze editie van Vives gaat mede-initiatiefnemer Erik Verhulp verder in op de inhoud van het onderwijsconcept.

16 The voices of Holland

Onlangs kondigde Ikea een nieuw en interactief tv-meubel aan: de Uppleva. Het bedrijf Groupon verkocht recent de Magic Cube: een superkleine beamer die een heus virtueel toetsenbord liet zien. Kortom, de technologie gaat sneller dan we denken.

28 Write Along

WriteAlong is een online platform waar kinderen mee kunnen werken aan een boek of gezamenlijk werkstuk. Dit kan op verschillende manieren: natuurlijk kan er meegeschreven worden, maar kinderen kunnen ook een bijdrage leveren in de vorm van illustraties.

30 Leermateriaal maken met Wikiwijs

Deze workshop helpt u in een paar eenvoudige stappen op weg bij het samenstellen van leermateriaal, via een Wikiwijs-arrangement dat u desgewenst samen met uw collega’s kunt maken en delen.

40 Geef het onderwijs terug aan de leraren

`Is het beleid, of is er over nagedacht?’ Een vaak geciteerde uitdrukking van Roel in ’t Veld ooit topambtenaar onder minister Deetman. Beleid is taai, maar het raakt leraren vrij direct. Hoewel? Jan Lepeltak geeft zijn visie op het onderwijsbeleid.