Verus Magazine — (september 2016) nr. 7

Deze editie is als PDF beschikbaar

04 Passend onderwijs: even geduld a.u.b..
Eén jaar passend onderwijs en de kritiek is niet van de lucht. Toch zijn er regio’s waar scholen flink aan de weg timmeren en goed op koers liggen. Drie bestuurders over Haags ongeduld en succesfactoren.

10 Gert Biesta over goed onderwijs
De bekende onderwijspedagoog Gert Biesta is sinds kort als wetenschappelijk adviseur aan Verus verbonden. Zijn missie: “pedagogische scherpte” brengen in het gesprek over goed onderwijs.

16 Focus: Een brede blik op burgerschap
Verus onderzocht burgerschapsvorming in het christelijk en interconfessioneel voortgezet onderwijs. Scholen vinden het niet gemakkelijk om goed te verwoorden waar ze met burgerschapsvorming op uit zijn. En hoe maak je de resultaten inzichtelijk?

18 De pedagogiek van een bestuurder
Het denken van Gert Biesta vindt gretig aftrek in scholen. Maar bestuurder Jos de Mönnink gaat verder. Hij maakt pedagogisch denken over onderwijs concreet bij Veldvest.

24 Verus Verdiept: De belofte van breinleren
Stel je voor dat op iemands hersenplaatje de aanknopingspunten voor de leraar te zien zouden zijn. Zal straks alles veranderen dankzij de neurobiologie?

28 21e-eeuwse vaardigheden meer dan economie en ICT
Is het een hype? Of zijn er goede redenen om over 21e-eeuwse vaardigheden te spreken? Koen Vos en Pieter Baay betogen dat laatste.

34 De rondvraag: ‘Een brede brugklas is beter voor het kind’
Verus poneert een stelling. Betrokkenen uit (de omgeving van) het onderwijs reageren.

Rubrieken:

02 De klas van

08, 09, 30, 31 Nieuwsplein

12 Column Wim Kuiper

13 Dienstverlening in de praktijk

14 Mijn verhaal

21 Opinie

22 What’s in a name?

32 Juridische kwestie

33 Ledenvoordeel