Verus Magazine — (februari 2017) nr. 4

Deze editie is als PDF beschikbaar.

04 Hoe polarisatie de school binnenkomt
Vooral rond thema’s als islam, vluchtelingen en Zwarte Piet lijken mensen steeds feller en onverzoenlijker tegenover elkaar te staan. De verkiezingsuitslag zal die tendens waarschijnlijk weerspiegelen. Hoe komt polarisatie de school binnen, en welke rol zien bestuurders, schoolleiders en leraren voor zichzelf?

10 Historicus Wim de Jong
Heeft het christelijk onderwijs zichzelf met de pacificatie van 1917 ‘in het pak laten naaien’? Het moest de gelijke bekostiging immers al snel bekopen met toenemende overheids – bemoeienis.

16 Focus: Breng de samenwerkingsschool een pedagogische stap verder
Als je kiest voor een samenwerkingsschool, is het zaak om voorbij het ‘bewaken’ van de katholieke, protestants-christelijke en openbare identiteiten te komen. Samenwerking komt aan op het ontwikkelen van een gezamenlijk gedragen pedagogische visie.

18 Leiderschap en spiritualiteit: wat beweegt de schoolleider?
In het traject Persoonlijk leiderschap en spiritualiteit worden directeuren van katholieke
scholen uitgedaagd om over hun diepste drijfveren en waarden na te denken. “Ik heb het traject als een geschenk ervaren.”

24 Verus verdiept: Polarisatie
Wat is polarisatie eigenlijk?  Nico Dullemans geeft zijn visie. En Taco Visser reageert door  te wijzen op het belang van dialoog. En waarom de school die zou moeten oefenen.

28 ‘Met hoop heb je goud in handen’
Pim Kalkman vroeg collega’s  en leerlingen om eens door de  ‘bril van hoop’ naar de school te kijken. Er ging een wereld voor hem open.

34 De Rondvraag: Kinderen moeten vanaf twee jaar naar school
In De Rondvraag stellen wij een vraag of poneren wij een stelling waar betrokkenen uit het onderwijsveld op reageren. In de aanloop naar de verkiezingen zijn dat Tweede Kamerleden.

Rubrieken:

02 De klas van

08, 09, 30, 31 Nieuwsplein

12 Column Wim Kuiper

13 Dienstverlening in de praktijk

14 Ik heb hoop

21 Opinie

22 What’s in a name?

32 Juridische kwestie

33 Ledenvoordeel