Tondeldoos — Jrg. 14 (augustus 2013) Nr. 2

2 TAK (= Techniek als kapstok)
Thijs Ricther, in samenwerking met Pim van Dort en Mart van Gool
Techniek als kapstok.
In Nederland wordt al jaren veel subsidiegeld uitgegeven om techniek op de rails te zetten in het basisonderwijs. Maar net als bij de invoering van de PC vanaf 1990 (het zogenaamde Print-Comeniusproject) wil het met sommige onderdelen nog niet zo vlot lukken. Een van de knelpunten is de integratie van taal met techniek en rekenen met techniek. Veel leerkrachten denken dat techniek erbij komt, terwijl rekenen en taal (ook volgens de inspectie) het grootste gedeelte van de tijd in beslag neemt. Ik had een gesprek met Mart van Gool (techniekdocent op de Avans-Hogeschool in Breda) en Pim van Dort (projectleider en leermiddelenleverancier vanuit PMOT) over hun idee‘n hierover.

7 Stichting Kinderen Lezen Techniek en het Nationaal Techniekpact 2020
Stichting Kinderen Lezen Techniek
Jubileumconferentie Kinderen Lezen Techniek op 9 oktober 2013

8 Een tentoonstelling is geen uitdragerij… maar biedt wel veel mogelijkheden om techniek te koppelen met taal
Chris Dorna
In dit artikel lees je hoe je van de tentoonstelling een succes maakt en tegelijkertijd ook nog een mooie koppeling tussen techniek en taal maakt.

12 Wetenschap en technologie maken lesgeven uitdagender
Platform Bta Techniek
‘Techniekles op alle basisscholen’ kopten verschillende media op maandag 13 mei 2013. Op die dag werd het Techniekpact ondertekend, afspraken tussen de overheid, bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsorganisaties om het aantal technisch opgeleide mensen te verhogen. ‘Weer een vak erbij’, zou de argeloze leraar of pabo-student kunnen verzuchten. Ten onrechte: wetenschap en technologie bieden kansen om het bestaande onderwijs te verrijken en verdiepen.

14 Werken met de BeeBot en dan……?
Thijs Richter
Na het artikel over concreet werken met de BeeBot op de basisschool in een regulier programma (De Tondeldoos, nr. 3, oktober 2012) was ik benieuwd of dit product nog meer mogelijkheden biedt. Om die reden bracht ik een bezoek aan basisschool Kiezel en Kei in Borculo, een school onder de paraplu van OPONOA (Stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek). Ik sprak met Martijn Rouwhof (groepsleerkracht 5-6 en schoolcošrdinator programmeertalen) en Sandra Legters (bovenschools cošrdinator programmeertalen en techniek voor OPONOA) over de BeeBot en de inzet van programmeertalen voor basisschoolkinderen.

20 TMG Techniek: Techniek hoort als vak op de lagere school
TMG Techniek
TMG Techniek is een platform voor technici die op zoek zijn naar actueel nieuws binnen de technische arbeidsmarkt. Op deze site staan tevens artikelen te lezen die interessant zijn voor het primair onderwijs, zoals onderstaand artikel Techniek hoort als vak op de lagere school. Of het artikel over Pieter Kool Een broek is meer dan een lap stof. (www.tmgtechniek.nl/news/een-broek-meer-dan-twee-lappen-stof). Artikelen staan overzichtelijk gerangschikt onder de branches Bouw, Elektro, ICT, Industrie en Transport. VONK attendeert u graag op onderstaand artikel van de site van TMG Techniek: www.tmgtechniek.nl

21 Techniekproject De Uitvinders voor groep 5 tot en met 8 in het komende schooljaar
NIEUWS
Ook het komend schooljaar biedt Stichting De Uitvinders een uitgebreid programma voor basisscholen. Voor uw school een uitgelezen kans om uw leerlingen binnen een aansprekende beleving en vanuit een onderzoekende houding kennis te laten maken met techniek.

21 ToolKid eerste goedgekeurd veilig kindergereedschap ter wereld. Veilig leren werken met gereedschap
NIEUWS
Veilig leren werken met gereedschap.