Tondeldoos — Jrg. 12 (maart 2011) Nr. 1

2 Wetenschap en techniek – IJkpunten voor een domein in ontwikkeling
ACHTERGROND
Hanno van Keulen
Op 18 november 2010, tijdens de Summit ‘Wetenschap & Techniek’ in Den Haag, bood Hanno van Keulen samen met Robbert Dijksgraaf het boekje ‘Wetenschap en Techniek – IJkpunten voor een domein in ontwikkeling’ aan aan Jeroen van der Veer, de nieuwe voorzitter van het Platform Bta Techniek. Het is te bestellen bij het Platform Bta Techniek of te hier te downloaden. Waarom dit boek? Waarover gaat het? Daarover gaat deze bijdrage.

8 Prachtige kindervragen beantwoord
ACHTERGROND
Herman Simons (TNO Industrie), Cees Laban (TNO-NITG), Jochen Gšrtzen en Gijs Bos (TNO MEP), Arnold Koopman (TNo Bouw)

10 Forensisch onderzoek, een spreekbeurt van Bram
ACHTERGROND
Janine van Driel (i.s.m. Bram van Eldijk)
Bram van Eldijk hield zijn spreekbeurt over forensische chemie. Nooit eerder koos iemand in groep 8 van zijn school dit onderwerp. Hij gebruikte een spreekbeurtpakket van stichting C3. ‘Het was een hŽŽl moeilijk onderwerp, heel knap!’

13 Tussen twee stationnetjes
ACHTERGROND
Femke Dijkers
Hoe een klas tot de ontdekking komt dat snelheid uit twee grootheden bestaat en dat een grafiek een mooi en goed hulpmiddel is om veranderingen weer te geven.

16 Speurneus & Co
ACHTERGROND
Thijs Richter
Bij mijn eerder bezoek aan Vlaanderen bleek de werkwijze op kleuterschool de Speurneus behoorlijk uniek te zijn in Vlaanderen. Ze zijn dit schooljaar gelieerd om hun ervaringen uit te breiden naar twee anderen scholen, beiden gelieerd aan de Speurneus: lagere school Henri D’Haese en een andere kleuterschool aan de Tweekapellenstraat in Gentbrugge. Om dit te vieren werd er op 26 oktober een studiedag gehouden.

22 Veranderingen en wetenschap, techniek en natuuronderwijs
PRAKTIJK
Op donderdag 10 november verzorgen VONK en Veldwerk Nederland voor het PRIMAIR ONDERWIJS praktische talentafels, verdiepingslezingen en een extra uitgebreide leermiddelenmarkt. Het dagprogramma is geschikt voor leerkrachten, techniekcošrdinatoren en management/directie/ Ook docenten uit het voortgezet onderwijs en anderen belangstellenden zijn van harte welkom.

24 Workshop zoet – zuur – zout
PRAKTIJK
Thijs Richter
Tijdens de afgelopen VONK-conferentie hield ik een workshop over drie basisingredi‘nten die veel in ons voedsel voorkomen. Wat valt er allemaal met azijn, suiker en zout te ontdekken? Welke begrippen uit de natuurkunde, scheikunde en techniek zijn er te achterhalen met huis-, tuin- en keukenmateriaal?

28 Kinderen doen onderzoek
PRAKTIJK
Pauline Hakkert
Door de hele school zijn we bezig met het thema ‘sprookjes’. In de kring van groep 6 staat een grote kist klaar met diverse spullen die allemaal te maken hebben met spiegelen. Ik start met de zin: ‘spiegeltje, spiegeltje aan de wand……’. Direct komen er opmerkingen rondom mij los: Dat is die lelijke stiefmoeder van Sneeuwwitje! Er zitten spiegels in de kist, juf. Mag ik er 1 pakken? Deze spiegel kun je buigen! Waarom zitten er twee spiegels aan elkaar? Wat raar, er zitten ook lepels in! Wat is dit? Kijk nou, ik sta op de kop! Ons onderzoek was gestart.

33 Wat is het verschil/overeenkomst tussen stalactiet en ijspegel?
REPORTAGE
Thijs Richter

34 Heeft mindfullness effect op basketballen
REPORTAGE
Marieke Peeters, Winnie Meijer, Heleen Strating & Cindy Teunissen.
Het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit gaat samen met basisscholen en pabo-studenten aan de slag met onderzoekend leren.

39 Wandelen voor water
ACHTERGROND
Thijs Richter
Elk jaar wordt er op of rond wereldwaterdag (23 maart 2011) een activiteit georganiseerd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. ZO gaan op woensdag 23 maart een groot aantal kinderen (stand eind december 2010: zo’n 14000 kinderen op 273 basisscholen) op stap: niet zomaar, maar met een zes kilogram zware rugzak vol water zes kilometer lopen. Om op die manier te ervaren wat hun leeftijdgenoten in een ontwikkelingsland moeten doen om dagelijks voldoende schoon en veilig drinkwater te bemachtigen. En om al wandelend geld in te zamelen voor een project rondom sanitatie of drinkwater.

44 Kennismaken met techniek
VERENIGINGSNIEUWS
Diny Flierman

45
Spreiding van VONK-Leden over Nederland en een stukje van Belgi‘