Tondeldoos — Jrg. 11 (oktober 2010) Nr. 3

2 Wetenschap en techniek in groep 1 tot en met 8
ACHTERGROND
Rudi Kleingeld
Een belangrijke stimulans om in het basisonderwijs naast techniek ook aandacht te besteden aan wetenschap werd gegeven met het Programma VTB-Pro. In dit professionaliseringsprogramma voor leerkrachten en pabostudenten wordt wetenschap breed ingevuld en inhoudelijk gekoppeld aan vijf systemen: natuurkundige, levende, aarde en ruimte, techniek en mathematische. Leden van VONK zullen in het bijzonder nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden die een koppeling van wetenschap aan techniek biedt voor activiteiten in groep 1 tot en met 8.

13 Prachtige kindervragen beantwoord
ACHTERGROND
Esther Boelsma (TNO Voeding) & Frank van Leerdam (TNO-PG)
Mirjam (dochter van Ton Nijkamp, TNO Industrie): “Waarom groeit je hoofdhaar wel, maar hoef je de haren van je wimpers en wenkbrauwen niet te knippen?”. Renske (dochter van Peter Verhoeff, TNO-TPD) : “Waarom komen er ribbels op je vel als je lang in bad gaat?”

14 Schilderen met licht
PRAKTIJK
Thijs Richter
Afgelopen februari kreeg ik de kans om een workshop voor slechtzienden en blinden te volgen. De naam van de workshop was “Schilderen met licht” en ik was reuze benieuwd wat je dan kon doen, samen met iemand die slecht zag. Ik was een middag in de weer met een fototoestel en een slechtziende medecursist (zij kon alleen licht en donker en kleur onderscheiden). De werkwijze en het resultaat waren erg leuk om te doen en te bekijken, ook voor gewoon ziende mensen! In deze manier van werken komen Wetenschap en Techniek samen. Deze werkwijze is ook haalbaar voor kinderen die niet bang zijn in het donker.

18 Koekje van eigen deeg / Op techniekexcursie naar de bakker
PRAKTIJK
Stichting Jeugd en Beroep
Hoe bak je een lekker brood en wat heeft techniek hiermee te maken? De meeste scholen gaan wel eens op bezoek bij de bakker om de hoek. Kinderen zien daar de bakker en zijn machines aan het werk. Hoe integreer je nu het vakgebied techniek aan zo’n alledaags product als brood? Stichting Jeugd en Beroep laat zien hoe je wetenschap en techniek kunt koppelen aan een excursie naar de bakker. Op zoek naar de wereld achter dat lekkere croissantje!

20 Met brood maak je er meer van!
PRAKTIJK
Voorlichtingsbureau Brood
Het Voorlichtingsbureau Brood heeft een uitgave voor kinderen uitgebracht onder de titel Met Brood bak je er meer van. Een uitgave over brood waarmee kinderen een spreekbeurt of werkstuk over brood kunnen maken. In de krant staat allerlei informatie over brood en hoe je een succesvolle spreekbeurt kunt houden of een origineel werkstuk kunt maken.

25 De ‘Kies techniek-dagen’ in Venray
REPORTAGE
Thijs Richter
De ‘Kies Techniek-dagen’ waren in 2010 wederom een groot succes. Sinds 2000 worden deze dagen (in de huidige vorm, met lesbrieven en een wedstrijd) voor leerlingen van groep 7 en 8 uit Venray en omgeving georganiseerd.

26 Ontmoet de toekomst op de Summit 2010!
REPORTAGE
Programma VTB
Schoolleider en hun team komen alles te weten over wetenschap & techniek op de basisschool op 18 november 2010 in Den Haag bij ‘Meet the future, Science & Technology Summit 2010’. Met een gevarieerd, praktisch en inhoudelijk programma rond talentontwikkeling en wetenschap & techniek na 2010. Leraren kunnen praktisch aan de slag bij een serie masterclasses voor docenten, schoolleiders kunnen zich informeren over de plannen voor 2011 tot en met 2016 en er zijn de hele dag workshops, (kinder)lezingen en doe-activiteiten.

30 Het leukste van de stage van juf Ingrid? Die proefjes van de universiteit van Wageningen!
REPORTAGE
Thijs Richter, in samenwerking met Ingrid de Kok & Rijkelt Beumer
Vierdejaars student Ingrid de Kok (van de pabo in Arnhem) hield haar LIO-stage afgelopen jaar in de combinatiegroep 5-6 van de openbare basisschool De Prinsenakker in Bennekom. Vlak voor zij afstudeerde maakten de kinderen een afscheidsboekje. Op de vraag ‘Wat vond jij de leukste activiteit’ schreef ŽŽn van de kinderen: ‘de keuzekast en die proefjes van de universiteit van Wageningen’. Blijkbaar hadden die indruk gemaakt. Ik was dus heel benieuwd wat er gebeurd was in die groep en had een gesprek met (ondertussen afgestudeerde) juf Ingrid en Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog van de universiteit van Wageningen.

35 Gevraagd onderwijsassistenten voor het robotonderwijs / Taal en techniek en Lego Mindstorm ge•ntegreerd
REPORTAGE
Silvia Cornelissen & Monique Beljaars
Op Basisschool Jacinta te Breda is een innovatieproject Lego Mindstorms gaande. Silvia Cornelissen juf uit groep 5, heeft een lesboek geschreven voor Lego Mindstorms waarmee de kinderen van groep 5 in tweetallen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen werken. Om extra assistentie te krijgen in groep 5 heeft ze de hulp van groep 7 ingeroepen.

38 Hovercrafts
REPORTAGE
Juf Carmen & Monique Beljaars
Groep 6 van juffrouw Carmen is met behulp van de lesbrief van het Techniek Toernooi 2009 aan de slag gegaan met het maken van hovercrafts die aangedreven worden door een leeglopende ballon. De opdracht is vooral bedoeld om het onderzoeken en experimenteren te bevorderen.

42 Pittige pepers in Wilnis!
REPORTAGE
Thijs Richter
Openbare basisschool Willespoort in Wilnis is al een aantal keren in de Tondeldoos vermeld (maart 2007 en juni 2008). AndrŽ Kuipers kwam in 2007 op bezoek om de Technotheek te openen en ze kregen een prijs voor ondernemerschap in 2008. Sinds dit voorjaar is het Toptechnieklokaal geopend en ze werken er, om de meer- tot hoogbegaafden te stimuleren, met groene, gele en rode pepers. Ik had een gesprek met techniekcošrdinator Suzanne ’t Hart. Die met haar team en haar gemeente in de afgelopen vier jaar een aantal dingen verwezenlijkt heeft waar onderwijsminnend Nederland navolging aan zou kunnen geven.

47 Zonovergoten Techniek Toernooi eindigt in stortbui aan prijzen
REPORTAGE
Frank Rietveld
De beste techniekers van het primair onderwijs 2009/2010 zijn bekend. Op donderdag 3 juni 2010 vielen na een spannende strijd maar liefst 34 teams van 26 Nederlandse basisscholen in de prijzen tijdens de finale van de zesde editie van het techniek Toernooi.

48
NIEUWS
– Fontys en Leeuwenborgh bundelen hun talenten
– Nieuwe lesmethode Basisbos: puur natuur
– Natuuronderwijs inzichtelijk
– Aankondiging grote techniekbeurs in Sint-Niklaas te Belgi‘
– Spiegelen en Stuiteren: hoe stimuleer je techniek in het basisonderwijs
– Technotheek Bolsward, een doorlopende leerlijn po-vo