Talent — Jrg. 21 (mei 2019) nr. 3

04 De Stelling
Vier specialisten reageren op de nieuwe stelling van Talent

06 Christiaan Huygens school barst uit zijn voegen : Voltijds HB-onderwijs in Dronten. Groot succes.
Tien jaar geleden startte in Flevopolder een school voor voltijds basisonderwijs. Voor hoogbegaafden wel te verstaan. De school barst uit zijn voegen. Sabine Robertson en Gertrude Klaver stonden destijds letterlijk in de klei en kijken nu terug op een decennium van stormachtige groei ondanks beperkingen.

12 10 Tips van Franka: Begaafd begeleiden? Begin er gewoon aan!
Franka van Vlokhoven, intern begeleider op Jenaplanschool de Klimboom in Hendrik-Ido-Ambacht, heeft veel ervaring in het herkennen van, en lesgeven aan, hoogbegaafde leerlingen. Omdat ze merkte dat collega-leerkrachten zich daar soms onzeker over voelen, schreef ze een boek vol praktische adviezen en handvatten. Talent zette met Franka de belangrijkste tips op een rij.

18 ‘Maak contact met de binnenwereld van de begaafde leerling : Levenscoach Lotte van Lith over de intensiteit van begaafdheid
Hoogbegaafde kinderen kunnen intens zijn, weet Lotte van Lith, Novilo-docent en levenscoach binnen haar eigen bedrijf A Lot of Complexity, uit eigen ervaring. Hoe kunnen leerkrachten daarmee omgaan?

23 HB Portret met Zihan Zhou
Zihan Zhou, 16 jaar, 3 vwo Metis Montessori Lyceum Amsterdam: ‘In China vonden ze me rebels, in Nederland juist braaf’.

24 Joseph S. Renzulli over explorerend en onderzoekend onderwijs
‘Ik besloot onmiddellijk dat er geen curriculum zou zijn.’ De Amerikaanse psycholoog Joseph S. Renzulli werkt al meer dan 40 jaar in het veld van begaafdheid. Zijn drieringenmodel van begaafdheid, triadisch verrijkingsmodel en schoolwijd verrijkingsmodel verbeteren elke dag nog het onderwijs en welbevinden van begaafde leerlingen over de hele aardbol. Onlangs was hij in Nederland.

28 Geniaal of toch niet
Esther Roelfsema en Jenny Steggerda over begaafdheid en psychiatrische stoornissen.

En verder
09 Column Floor Raeijmaekers
10 Kort nieuws
11 Challenge
15 Column Maddy Hageman
16 Vooruit
26 Column Annemieke van Manen
27 Boeken