Talent — Jrg. 21 (juni 2019) nr. 4

04 De Stelling
Vier specialisten reageren op de nieuwe stelling: ‘het standaardcurriculum is niet geschikt voor hoogbegaafde kinderen’

06 Een spin met 10 poten?
Anouke Bakx benoemd tot bijzonder hoogleraar begaafdheid
In een bomvolle Senaatszaal van de Radboud Universiteit sprak Anouke Bakx op vrijdag 12 april haar inaugurale rede uit: Begaafde leerling zoekt leerkracht. Daarmee werd zij officieel bijzonder hoogleraar begaafdheid.

11 ‘Laat leerlingen vooral voelen hoe leuk het is om hoogbegaafd te zijn.’
De 21-jarige Erik van den Boom lijkt het prototype hoogbegaafde. Op 13-jarige leeftijd rondt hij het gymnasium af. Hoewel hij natuurkunde wil gaan studeren, kiest hij uiteindelijk toch voor een muziekcarrière. Een bijzondere stap. Eind vorig jaar sprak hij op de SLO-conferentie Begaafdheid & Talentontwikkeling. Talent zocht hem op.

18 Hoogbegaafd en doof, dubbel bijzonder
Mathilde de Geus is specialist doof/slechthorend. Ze heeft zeventien dove kinderen onder haar hoede, tussen 3 en 22 jaar. ‘Bij sommige kinderen kom ik thuis, bij anderen op school, afhankelijk van de behoefte. De tieners begeleid ik vooral op afstand: als ze me nodig hebben, facetimen ze mij. Daarnaast vertel ik leraren over talenten en beperkingen van dove leerlingen in het algemeen. En ik help hen goed om te gaan met de dove en slechthorende leerlingen die ze op dat moment in hun klas hebben.

23 Dan roepen ze nerd-alert!
HB Portret Merlijn Vis (11), groep 7

24 ‘Ik had mijn talenten graag wat eerder in het vizier gehad.’
Dick Verwij is een makkelijke leerling. Fluitend doorloopt hij de basisschool en de eerste jaren van de middelbare school. Te fluitend, zo blijkt aan het einde
van de middelbare school. Forse hiaten in zijn persoonlijke ontwikkeling staan een vlotte doorstroming in de weg. Twaalf ambachten en dertien ongelukken kenmerken zijn vroege maatschappelijke carrière. Uiteindelijk ontdekt hij zichzelf én zijn passie bij Novilo, het opleidingsinstituut voor docenten die begaafde leerlingen beter willen begeleiden. Wie is Dick Verwij en wat drijft hem?

28 De Grote HB-QUIZ 2019
Het is goed dat het thema hoogbegaafdheid op de agenda van elke school geplaatst wordt. Precies die functie heeft ook De Grote HB-Quiz 2019. Een quiz ter lering en vermaak.

En verder
13 Column Floor Raeijmaekers
14 Kort nieuws
15 Challenge
16 Vooruit
21 Column Maddy Hageman
26 Boeken
27 Column Annemieke van Manen