Talent — Jrg. 20 (januari 2018), nr. 1

04 Dr. Willy de Heer vindt dat basisscholen weinig verstand van hoogbegaafdheid hebben
Een pittige stelling deze keer. Wetenschappelijke kennis over hoogbegaafdheid is nauwelijks doorgedrongen tot Nederlandse basisscholen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het promotieonderzoek van Willy de Heer. Onlangs promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op Onderzoek naar het onderwijs voor zeer makkelijk lerenden. Hoe denken anderen daarover?

06 Professor Evelyn Kroesenbergen over getalenteerde leerlingen met leerproblemen
Orthopedagoog Evelyn Kroesbergen verruilde per 1 september de universiteit van Utrecht voor die van Nijmegen. Aan de Radboud Universiteit is zij nu aangesteld als hoogleraar orthopedagogiek. ‘Bij mijn leerstoel Leerproblemen horen natuurlijk ook de leerproblemen van hoogbegaafde kinderen.’ Talent vroeg naar haar onderzoeksplannen.

12 Op het Eckartcollege krijgen ook hoogbegaafden passend onderwijs
Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs, dus ook hoogbegaafde leerlingen. Dat vindt Raimond Franssen, adjunct-directeur VWO van het Eckartcollege Eindhoven. Zes jaar geleden is hij samen met enkele collega’s de Masterclass gestart, de voltijdsafdeling voor hoogbegaafde leerlingen. ‘Het is niet voor alle docenten makkelijk om aan deze groepen les te geven.’

19 Kieboom en Venderickx over de hindernissen die een hoogbegaafde moet tackelen
Tessa Kieboom vond een nieuwe aanpak voor hoogbegaafdheid in haar samenwerking met ex-topsporter Kathleen Venderickx. In hun gezamenlijk geschreven boek ‘Meer dan intelligent’ bespreken de auteurs welke embodio’s of hindernissen een hoogbegaafde moet tackelen om tot vol potentieel te komen.

22 Razendsnel hoogbegaafde kleuters signaleren
Het is heel belangrijk om razendsnel hoogbegaafde kleuters te herkennen, vindt hoogbegaafden-begeleider en Talent’s vakredacteur Renata Hamsikova. Slimme kinderen passen zich immers zeer makkelijk aan. Voordat je het weet ben je te laat. Ook spreekt zij liever niet van ‘kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong’. Je wordt namelijk als hoogbegaafd kind geboren!

26 De tien van Tes
Tes Apeldoorn (23) is op haar jonge leeftijd al diverse malen gelauwerd. Ze is slim, ambitieus, én een harde werker. Inmiddels kent ze ook haar beperkingen. Wat kunnen andere slimme mensen van haar leren? Talent gaat samen met Tes op zoek naar het geheim van haar succes.

En verder:

09 Column Maddy Hageman
10 Kort nieuws
11 Challenge
16 Column Annemieke van Manen
17 HB-portret
18 Carla’s Corner
29 Vooruit
31 Meten en Weten