Talent — Jrg. 18 (april 2016) nr. 3

04 Slim ‘wiskundemeisje’ Jeanine Daems gaat haar eigen weg
Terwijl Ionica Smeets, met wie zij jarenlang in de Volkskrant het gerespecteerde columnistenduo ‘de Wiskundemeisjes’ vormde, wel een bekende Nederlander is geworden, kiest Jeanine Deams voor een plek in de relatieve luwte. Daems vertelt hoe zij als slim, bedachtzaam en introvert mens haar weg in het leven zocht én vond. Als lerarenopleider aan de Hogeschool Utrecht doceert zij diverse wiskundevakken en vakdidactiek aan aankomende wiskundeleraren.

04 De Stelling

09 Column Maddy Hageman

10 Kort nieuws

11 Challenge

11 Column Annemieke van Manen

12 Alternatieve leerroutes voor begaafde leerlingen
(Hoog)begaafdheid wordt vaak in één adem genoemd met onderpresteren. Gelukkig is er steeds meer onderzoek beschikbaar met daarin handvatten hoe onderpresteren voorkomen kan worden. Toch kan het zoeken van de juiste uitdaging een hele klus zijn, omdat deze leerlingen vaak een brede interesse hebben. Op het Ichtus College in Dronten zijn ze buiten de schoolmuren gaan kijken.

15 Denken in beelden, niet in woorden
Sommige leerlingen denken niet in woorden, maar in beelden. Daardoor wordt het reguliere lesmateriaal niet altijd begrepen en onthouden. Denk aan het automatiseren van de tafels. Onder hoogbegaafde kinderen zitten relatief veel beelddenkers. Agnes Oosterveen-Hess geeft een aantal praktische tips om beelddenkers beter te herkennen en te begeleiden.

17 Boeken

18 Carla’s Corner

19 Arbeidssatisfactie van hoogbegaafden
Er zijn genoeg hoogbegaafden die excelleren op de arbeidsmarkt, maar de laatste jaren komen er ook geluiden naar voren dat een grote groep hoogbegaafden zich maar met moeite staande kan houden op de werkvloer of zelfs werkloos raakt. Niet zelden gaat er een arbeidsconflict aan vooraf. Bruno Emans en Noks Nauta hebben recent onderzoek gedaan naar de arbeidssatisfactie van hoogbegaafden en doen verslag hiervan.

22 Column Lidy Mulders

23 Kennis van Dabrowski over de hoogbegaafde

26 Briljante wetenschapper wil in alles de beste zijn
Timothy Noël werd in 1982 geboren in Aalst, Oost-Vlaanderen, de streek die verzot is op wielrennen. Een poster van wielerlegende Eddy Merckx siert zijn kamer in gebouw Helix op de campus van  de Technische Universiteit Eindhoven. En zoals Eddy Merckx de kannibaal werd genoemd, omdat hij alles en iedereen op de weg verslond, wil ook Timothy Noël de beste zijn. Hij promoveerde in organische chemie en wil als wetenschapper het hoogste bereiken. Een portret.

30 Vooruit