Talent — Jrg. 15 (november 2013) Nr. 6

2 Eigengereid
REDACTIONEEL
Frank Stienissen

4 Nieuwe IQ-test: de RAKIT-2 / Voorspellende waarde van RAKIT-e hoger dan van WISC-III
OPINIE
Lisanne van Nijnatten is gespecialiseerd in intelligentieonderzoek bij hoogbegaafde kinderen. Naar haar mening worden ouders nog te weinig ge•nformeerd over de kwaliteit van de testinstrumenten die gebruikt worden bij de diagnostiek van hun kind. De nieuwe RAKIT-2-test biedt wellicht uitkomst.

7 CARLA’S CORNER
Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 16-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste Žn leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.
– Codekinderen
– Nummers in New York
– Singing Fingers
– Actie! Natuur voor coole kikkers

8 Pientere peuters: hoe vind je ze? / Praktische signaleringsmethode voor slimme peuters
INTERVIEW
Priscilla Keeman
Verwondering gaf de eerste aanzet tot een signaleringsmethode voor slimme peuters. Bedenker Fanny Cattenstart merkte al vlug na de ontdekking van haar eigen hoogbegaafdheid dat het consultatiebureau geen informatie bood over de bijzonder voorspoedige ontwikkeling van haar dochtertje. ‘Ik kwam er al snel achter dat daar gewoon weinig kennis over was’

11 Bart Hoving (22), professioneel jongleur / ‘Jongleren was mijn redding’
INTERVIEW
Carla Desain
Een interview via Skype vanuit Berlijn; over jongleren en jezelf overtreffen, over internationale vriendschappen in een multiculturele stad, over optreden en de kick van applaus en over het drukke jongetje dat zichzelf vond op het podium.

14 Goed in je vel, goed tot je recht / De noodzaak van voltijds hoogbegaafdenonderwijs
REPORTAGE
Marrigje de Bok
Als een kind de basisschool in ongeveer de helft van de tijd kan doorlopen, is het zaak de resterende tijd zo goed mogelijk te vullen. Dat doen ze bij Amos Unique met Engels, Spaans, schaken, filosofie, projecten en werkstukken. En ze besteden veel aandacht aan het welzijn van het kind en het leren van vaardigheden. Vaardigheden voor het leren en het leven.

18 Stilletjes hoogbegaafd / Na de tweede wereldoorlog raakten slimmeriken uit de mode in Zweden
INTERVIEW
Katja Keuchenius
Boven het maaiveld uitsteken mag een typisch Nederlandse uitdrukking zijn, in Zweden kunnen ze er ook wat van. Hoogbegaafdheid is in het hoge Noorden nog een ‘verboden woord’. Leraren en psychologen halen er hun neus voor op en veel hoogbegaafden zelf mijden het onderwerp. Eindelijk verandert dat nu een beetje.

21 Kort Nieuws
RUBRIEK
– Denk mee over onderwijs aan toptalenten
– Stop het verbod op thuisonderwijs
– Conferentie ‘Talent voor excelleren!’ over ‘Verrijken met pedagogische tact’
– Stop het verbod op thuisonderwijs
– Day a Week School breidt verder uit
– Lustrumconferentie Bureau Talent
– Help! mijn kind is hoogbegaafd (gratis ebook)

22 Gevoelig hoogbegaafd
UITGELICHT

26 Fluitje van een cent?
VOORUIT
Maryan Camps en Els Schrover
Merk je al dat het weer donkerder wordt? En heb je de pepernoten al zien liggen in de winkels? Decembertijd, en dat betekent: kaarten sturen met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Daar gaan we nu eens op tijd mee beginnen, met een idee dat z— geweldig is dat je er ook voor Halloween, Valentijn, verjaardagen en al die andere kaarten-feesten mee uit de voeten kunt.

27 Gek op groepswerk
COLUMN
Ellen Sinot
Ellen Sinot (19) is toevallig slim geboren. Ze versnelde op de basisschool, verveelde zich op de middelbare en vond op de universiteit niet meteen haar draai. Ze is co-auteur van het boek ‘IQ te koop!’. Ellen blogt en geeft lezingen over hoogbegaafdheid, voor ouders, hulpverleners, leerlingen en leerkrachten.

28 Train je hokjesgeest
LEERMIDDELEN
Inge Slaats
Wijzelf, ouders en leerkrachten die dagelijks te maken hebben met jonge slachtoffertjes van het maaiveldsyndroom, hebben natuurlijk allesbehalve een hokjesgeest… het zijn juist alleen andere mensen die in hokjes denken. Ons vermogen om te categoriseren, te denken binnen kaders, heeft geleid tot een grote hoeveelheid hokjes waarin we onze kinderen kunnen stoppen, met de bijbehorende labeltjes; soms wel 2 of 3…

30 De boekenplank van… Emma Kamp
DE BOEKENPLANK VAN
Carla Desain
Emma Kamp (9 jaar, groep 7) is een groot boekenfan. ‘Ik kom altijd met stapels boeken terug van rommelmarkten, ik zoek Marktplaats af en ik ga elke week naar de bieb. Ik ben met de C-kast bezig, de rest heb ik al uit.’