Talent — Jrg. 15 (februari 2013) Nr. 1

2 Lefklepke
REDACTIONEEL
Frank Stienissen

4 Denkers ontmoeten denkers
REPORTAGE
Marrigje de Bok
Ingewikkelde, praktische en niet te schoolse opdrachten, doorspekt met pittige theorie‘n over intelligentie, motivatie en ontwikkeling. Dat blijkt een goed recept bij deDNKRS, een verrijkingsklas uit Amstelveen.

8 KORT NIEUWS
Expertmeetings
– De meeste leerlingen wijken af van het gemiddelde
– Zwolse basisschool wil tweede hoogbegaafdenklas starten
Slimste juniorquizzer
– Knapste kop van Nederland bekend
– Conferentie Begaafdheidsprofielscholen, hoe maken wij het verschil? ‘Uitzonderlijk begaafde kinderen – aliens op Aarde?’, een masterclass voor ouders van uitzonderlijk (145+) begaafde kinderen.
Studiedag ‘Op zoek naar talent’ in Heiloo
– Opvoeden van hoogbegaafde kinderen


10 Terman: ‘Hoogbegaafden zijn gelukkiger, succesvoller en fitter’
ONDERZOEK
Dr. Jan te Nijenhuis
Professor Lewis Terman was een van de belangrijkste Amerikaanse psychologen van zijn generatie en zette een studie op waarin een grote groep hoogbegaafde kinderen uit Californi‘ hun hele leven lang gevolgd werd. Terman’s Termites lieten zien dat hoogbegaafden juist succesvoller, fitter, gezonder en gelukkig waren. Een eerste kennismaking met deze opmerkelijke en omvangrijke studie.

13
Meningen
COLUMN
Ellen Sinot

14 E
xcellentiegelden onder de loep
INTERVIEW
Priscilla Keeman
Onderwijsgroep Primo vpr ontwikkelde met subsidies van het ministerie een speciaal programma voor hoogbegaafden. Hoe is het subsidie- en ontwikkelingstraject verlopen en wat is de stand van zaken nu?

17 Lekkel Eteh!
COLUMN / INTERVIEW
Tygo de Vries

18
CARLA’S CORNER
– Clipje NASA Johson Style
– Een halve hond heel denken
– Europe to the stars
– Crazy Machines

1
9 De Nationale Olympiades komen er weer aan!
CHALLENGE

20
Multitalent Max RoijŽ moet uiteindelijk kiezen
INTERVIEW
Anthon Keuchenius
Met je talenten alle kanten op kunnen, is soms lastig. Max RoijŽ (27) werd eerst acteur, zanger, scenarist en regisseur en is nu bijna klaar met de studie geneeskunde. ‘Ooit zal ik een keus moeten maken.’

23 Uitgelicht
RECENSIE
– Smihopedia
– Wegwijs in hooggevoeligheid
– Signaal

24 RTFM! / Zorgvuldig lezen kun je leren
L
EERMIDDELEN
Inge Slaats
Hoe vaak ik dat niet een leerling onder de neus moet wrijven op een dag! Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat ik een slimmerik moest wijzen op het feit dat het misschien wel handig is als je even de instructie goed leest, had ik vandaag niet alweer hoopvol een staatslot hoeven kopen! Zorgvuldig de opdracht lezen is een ‘leren leren’ vaardigheid die bij velen nog ontbreekt. RTFM!

26 Effici‘nte lessen vol afwisseling en spanning
REPORTAGE
Inge Slaats
Het Pallas Athene College (PAC) in Ede is een openbare scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo. Het PAC stelt de talentontwikkeling van individuele leerlingen centraal. Joost de MaarŽ bezocht de school en geeft haar bevindingen weer.

29
Allemaal rasters!
VOORUIT
Maryan Camps & Els Schrover
Heb je in december op de BBC de lezingen gezien van de Royal Insititue in Londen? Die zijn geweldig! Een bekende wetenschapper mag aan scholieren vertellen over zijn vak, en daarbij laten ze altijd prachtige proeven zien.

30 De boekenplank van… Rosa van Kempen
De BOEKENPLANK van
Carla Desain
Over het boek ‘Big‘ van Mireille Geus. ‘Nee zeggen kun je leren’.